Betekenisvol ontmoeten
Tijdens een reis met VNB staan religie, beleving en ontmoeting centraal bij het invullen van het bedevaartprogramma. Een bijzondere ontmoeting kan een bedevaart of pelgrimage extra betekenis of dimensie geven; nieuwe indrukken bieden inspiratie en energie. Een échte ontmoeting heeft niets van ‘moeten’; het is een onverwacht en spontaan gebeuren dat je niet kunt verklaren. Dit kunnen verschillende soorten ontmoetingen zijn.
 
Ontmoeting met jezelf
Op de eerste plaats is dit een ontmoeting met jezelf. Letterlijk afstand nemen van jouw dagelijks leven door op bedevaart te gaan, kan bijdragen aan het vinden van rust en het ontwikkelen van bepaalde inzichten die nodig zijn om tot beslissingen te komen of nieuwe kracht op te doen. Jezelf ontmoeten is in de spiegel van je hart kijken. Op reis gaan naar een betekenisvolle bestemming kan je blik verhelderen om zaken die er werkelijk toe doen weer scherper te onderscheiden.
 
Ontmoetingen met anderen
Heilige plaatsen bezoeken betekent vele ontmoetingen met anderen: reisgenoten, mensen van allerlei nationaliteiten of toevallige voorbijgangers. Mensen die je raken, aan het denken zetten, verwonderen, ontroeren of aan het lachen maken. Verschillende mensen die elkaar al dan niet toevallig ontmoeten beleven samen bijzondere momenten. Iemand écht ontmoeten is immers meer dan iemand tegenkomen en jezelf herkennen in de ander. Mensen voelen zich ‘thuis’ bij elkaar. Een dialoog tussen mensen, ziek en gezond, kan verdieping geven aan je eigen overtuigingen en kostbare ontmoetingen en contacten tot stand brengen. Zo'n betekenisvolle ontmoeting laat zijn sporen na.
 
Ontmoeting met die Ander
Een bedevaart of pelgrimage kan ook een ontmoeting met die Ander betekenen, met God. Lourdes of Israël wordt bijvoorbeeld vaak omschreven als een plek waar hemel en aarde elkaar raken. Als een plek waar Maria of Jezus heel dichtbij is. Zo'n betekenisvolle bestemming geeft binding met het geloof, met de bijbel, met het onzichtbare, het onzegbare. Ook jij kunt tijdens een bedevaart of pelgrimage je geloof verdiepen. Hiervoor wordt tijdens alle reizen de mogelijkheid tot pastorale begeleiding geboden.
 
Programma met tijd voor bijzondere ontmoetingen
Mensen gaan op pelgrimstocht om met elkaar verder te geraken, letterlijk, maar wellicht ook in spirituele zin. Hierbij gaan ontspanning, geloofsbeleving en verdieping hand in hand. Wij bieden jou een weloverwogen en flexibel programma met ruimte voor je persoonlijke wensen en tijd voor bijzondere ontmoetingen. Iedereen kan mee op een bedevaart: jong of oud, ziek of gezond, gelovig of niet gelovig. Open staan voor nieuwe ontmoetingen is een voorwaarde, gebaseerd op respect en interesse voor elkaar.
 
Een bedevaart of pelgrimage met VNB is ‘betekenisvol ontmoeten’; met jezelf, met anderen, met die Ander. Jij bent van harte welkom!