Copyright op Moeder Teresa’s sari-ontwerp
toegevoegd op: woensdag 12 juli 2017
VNB-redacteur

 

De religieuze congregatie Missionaries of Charity heeft de exclusieve rechten opgeëist van het door stichteres Moeder Teresa ontworpen tenue van de vrouwelijke leden. Het betreft een witte sari met blauw gestreepte randen. De congregatie kreeg van de Indiase regering het copyright op de sari op 4 september 2016, de dag dat Moeder Teresa werd heiligverklaard. Het was het resultaat van een drie jaar durend rechtsproces. Het werd toen niet officieel bekendgemaakt.

De Indiase advocaat Biswajit Sarkar bevestigde onlangs in de Press Trust of India dat het ontwerp van de witblauwe dracht het intellectuele eigendom en het trademark van de religieuze congregatie is. “De Missionaries of Charity hechten geen waarde aan publiciteit, vandaar dat ze het niet hebben bekendgemaakt”, aldus de advocaat. Hij wijst erop dat het ontwerp van de sari “wereldwijd op onscrupuleuze en oneerlijke wijze wordt gebruikt”.

De sari werd ontworpen door Moeder Teresa, op de eerste plaats voor zichzelf toen zij in 1948 door de straten van Calcutta trok om de allerarmsten te helpen.

(Bron: KRO, 2017)