Leuven herdenkt Hiroshima en Nagasaki
toegevoegd op: maandag 7 augustus 2017
VNB-redacteur

Op 6 augustus 1945 dropte de Amerikaanse luchtmacht de eerste atoombom op de stad Hiroshima in Japan. Drie dagen later volgde een tweede atoombom op Nagasaki. Meteen werd de wereld zich bewust van de vernietigende kracht van kernwapens. Meer dan 250.000 mensen vonden de dood door verbranding of bestraling.


Deze verjaardag wordt dit jaar in verschillende Europese landen aangegrepen om een verbod te vragen op het gebruik van deze vernietigende en dodelijke wapens, naar aanleiding van de stemming van 7 juli bij de VN over een verbod van kernwapens. Ons land was toen niet vertegenwoordigd in New York.
De stad Leuven werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door bombardementen zelf grotendeels in puin gelegd. Daarom is Leuven uitgekozen voor een korte symbolische actie op 9 augustus. Klokslag op de middag vindt er een vredeswake plaats die beide atoomaanvallen van Hiroshima en Nagasaki herdenkt. Tegelijk wordt ons land ook aangespoord tot effectieve stappen voor de verwijdering van de aanwezige kernwapens.


De Leuvense vredesbeweging, Pax Christi en Vrouwen in ’t Zwart (die in Leuven wekelijks een vredeswake houden) zullen aanwezigen vragen hun handtekening te plaatsen onder een brief aan premier Michel. Daarin wordt aangedrongen op de definitieve verwijdering van de kernwapens.

 

Bron: www.kerknet.be