Een kijkje in: het team achter de fietsers
toegevoegd op: dinsdag 8 augustus 2017
VNB-redacteur

De VNB sponsorfietstochten zijn mede bekend door het hele team aan vrijwilligers dat met de fietsers meereist om ze te ondersteunen en verzorgen. Zes jaar geleden las Wil Groen een oproep waarbij chauffeurs en mensen voor de catering werden gevraagd. Sindsdien heeft ze geen jaar gemist. “Ons belang is dat alle fietsers in goede gezondheid aankomen op de plaats van bestemming”. Benieuwd hoe een dag van de vrijwilligers achter de sponsorfietstochten eruit ziet? Wij legden Wil Groen vier vragen voor.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de sponsorfietstochten?
Zes jaar geleden las ik een oproep voor mensen die mee wilden op Sponsorfietstocht naar Lourdes. Hierbij werd specifiek gevraagd naar chauffeurs en mensen voor de catering. Aangezien ik van de oogarts niet mocht autorijden besloot ik mij op te geven voor de catering. Ik zocht telefonisch contact met Ruud Fokker en die gaf aan dat ik mee kon. Terwijl ik hem aan de telefoon had zei hij: “Ik zocht een hotelleider, die heb ik gevonden!”. Opeens bleek dat ik hotelleider werd. Vol enthousiasme ben ik erin gestapt en kwam ik, door mijn rol als hotelleider, ook meteen in het kernteam. We reizen nu al zes jaar naar Lourdes, gaan voor de derde keer door naar Santiago en eindigen dit jaar voor het eerst in Fatima. Schitterend!

Wat is het belang van het team vrijwilligers dat mee gaat ter ondersteuning van de fietsers?
Het gaat erom dat wij de fietsers verzorgen. Ook wanneer er bijvoorbeeld een valpartij is, dan zijn wij paraat. We pamperen niet, maar zorgen wel goed voor alle fietsers. Bij elke pauzeplaats staan wij klaar met brood, drinken en alles wat de fietsers nodig denken te hebben. Als ze vertrekken krijgen ze een banaan en een koek zodat ze er weer tegenaan kunnen. Ons belang is dat alle fietsers in goede gezondheid aankomen op de plaats van bestemming. De fietstocht draait niet om prestatie, er is geen winnaar. Elke fietser mag er zijn!


Hoe ziet voor jou een gemiddelde dag eruit?
Er zijn altijd twee personen van de catering die ’s-morgens om zes uur beginnen met het zetten van een container met koffie en een container met warm en koud water. Soms doen ze dit ook nog weleens in het hotel waar wij overnachten. Dit zijn grote containers en hier moeten wij de hele dag mee doen. Van hieruit rijden we naar de koffiestop waar wij de koffie verzorgen. Tussendoor doen we vaak nog boodschappen. Een kleine opsomming van wat wij hierbij gemiddeld voor 1 dag (!) halen: 8 broden, 30 bananen, 40 eieren, 40 potjes yoghurt, limonadesiroop, paprika, appels, meloenen, muesli, sinaasappelen, boter, kipfilet. Na de koffiestop en de boodschappen hebben we de lunchstop. Hier zorgen wij dat er soep, gebakken eieren, boterhammen etc. zijn. De fietsers komen in groepjes aan en vliegen vaak na aankomst op de soep af. Op zich logisch, aangezien ze zich hebben leeggefietst. Maar het is daadwerkelijk niet te geloven wat zo’n groep met elkaar kan eten!

Na de lunchstop rijden wij door naar de theestop. Thee gebruiken de renners over het algemeen niet zoveel, wel yoghurt, muesli, verse fruitsalade, pannenkoeken, macaroni, salade, en ga zo maar door. Onze Geertje van de catering heeft elke dag iets anders in petto en dat wordt gewaardeerd. Het laatste stuk van de tocht is het stuk van de theestop naar het hotel. Hier is meestal een terrasje waar eerst nog een koel biertje wordt gedronken voordat men gaat douchen, wij de was doen en met elkaar dineren. Ook na het diner wordt vaak nog wat gedronken alvorens we naar bed gaan. Niet te laat, want er moet de volgende dag weer gefietst worden.

Wat vind jij ervan dat er aankomend jaar een sponsorfietstocht in Israël is?
Echt geweldig. Ik ben er ooit een keer geweest en het lijkt mij prachtig om door dit land te fietsen. Het staat vast dat ze ook voor deze sponsorfietstocht begeleiding nodig hebben en ik zou graag meegaan. Hoe de reis er precies uit gaat zien weet ik niet. Ik denk dat er een gedeelte van de dag gebruikt wordt om alle mooie plaatsen te bezoeken. Het zal een enorme belevenis zijn en ik denk dat er veel animo voor is.