Relikwie├źn van Petrus ontdekt in Rome
toegevoegd op: maandag 4 september 2017
VNB-redacteur

Bij de restauratie van een kerkje in de Romeinse wijk Trastevere zijn relikwieën ontdekt die aan de Heilige Petrus worden toegeschreven. Ze werden teruggevonden onder het altaar van de kerk van Santa Maria in Cappella. De inscriptie schrijft de relikwieën toe aan de eerste paus.

De kerk werd omstreeks 1090 gebouwd. In 1982 werd ze wegens instortingsgevaar gesloten. De restauratie sleepte 35 jaar aan. De Santa Maria wordt weldra heropend. Naast de relikwieën van Petrus werden ook relikwieën van de pausen Cornelius (250-253), Callistus (217-222) en Felix en de christelijke martelaren Hippolytus, Anastasius, Melix en Marmenia aangetroffen. Een inscriptie maakt ook melding van een relikwie met een stuk stof van het kleed van Maria, maar die relikwie werd niet teruggevonden.

De ontdekking voedt de mythe over de authenticiteit van het graf van Petrus onder de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Paus Paulus VI stelde zich er persoonlijk voor garant dat de beenderen van de heilige daar waren begraven. Die stelling wordt nu iets minder zeker, al bewezen onderzoekers intussen dat de beenderen onder Sint-Pieter van een man uit de eerste eeuw na Christus zijn.

Bron: www.kerknet.be, 2017