Bericht van overlijden: Fons Captijn
toegevoegd op: vrijdag 29 september 2017
VNB-redacteurFons Captijn is overleden. Vele jaren ging hij met de groep Alkmaar op bedevaart naar Lourdes. Zijn vrouw Ans Captijn en zijn zwager Fred van den Berg hadden het werk voor de Stichting Lourdes Actie Alkmaar van hun ouders overgenomen en zij organiseerden heel veel jaren bedevaarten naar Lourdes vanuit Alkmaar. Pas vanaf het jubileumjaar 2008 ging Fons ook bijna jaarlijks met de groep Alkmaar mee op bedevaart naar Lourdes, als vrijwilliger en als pelgrim.

In de IJmuider courant lezen we het volgende over Fons:

“Hij was bekend van onder meer de autozegeningen voor de Naaldkerk in Santpoort-Noord. Maar de afgelopen dinsdag overleden pastor - en later diaken - van onder meer de gemeenschap Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand Santpoort deed zoveel meer en was van alle markten thuis.

Zo werkte hij ooit bij het PEN in Bloemendaal, was werkzaam als bouwvakbemiddelaar bij het arbeidsbureau, als leraar godsdienst en maatschappijleer op een technische school en als pastor in Alkmaar en - uiteraard - Velsen. In deze gemeente was hij sinds 1996 actief in Velserbroek en Santpoort-Noord.

Parochianen kennen Fons Captijn vanwege zijn humorvolle preken, met een kritische ondertoon maar doorspekt met leuke opmerkingen. En uiteraard vanwege zijn betrokkenheid bij iedereen, parochiaan of niet.

,,Fons is een hartelijk mens met altijd een luisterend oor. Hij staat met beide benen op de grond en is enorm diaconaal. In alles”, typeerde een parochiaan hem enkele jaren geleden in deze krant.

,,We hebben wel aan hem moeten wennen. Fons houdt van een blije kerk. Met de feestdagen zegt hij altijd.: 'Je mag een hand geven maar een zoen mag ook', dat is Fons. Bij hem wordt gelachen in de kerk. Daar hadden we in het begin wel eens moeite mee, dat waren we niet gewend. Voor Fons is iedereen gelijk. Hij vertrouwt mensen.”

In november 2009 nam hij officieel afscheid van de parochie, maar bleef nauw betrokken bij de parochie en de parochianen.

Landelijke bekendheid kreeg de pastor vanwege de jaarlijkse autozegening na een mis ter ere van Sint-Christoffel, de patroonheilige van alle reizigers. Niet alleen auto, maar ook rolstoelen, rollators en kleuterbuggy's, fietsen, motoren, brommers en scooters stonden in de rij voor de pastor die met royale kwast de voorbijtrekkende vehikels zegende en daarbij de bestuurders wees op eigen houding en gedrag in het verkeer. Een boodschap verpakt in humor.”

Ook bij VNB zullen wij Fons herinneren als een vrolijk mens, een levensgenieter, met oog en oor voor zijn medemens.

De uitvaartdienst is woensdag 4 oktober om 11 uur in de Naaldkerk, Frans Netscherlaan 12 in Santpoort-Noord, aansluitend is de crematie om 13.45 uur in crematorium Westerveld.