Tijdens de meivakantie op verdiepingsreis
toegevoegd op: vrijdag 2 maart 2018
VNB-redacteur


Veel mensen zijn druk bezig met het plannen van hun zomervakantie. Waar gaan we dit jaar naartoe: zon, zee, strand of toch actief midden in de natuur? Een reis met verdieping of na alle hectiek toch echt even het verstand op nul? Keuzes maken is moeilijk, wanneer je eindelijk de keuze voor je zomervakantie hebt gemaakt zul je zien dat je achteraf denkt: had ik toch nog maar een paar dagen verdieping tijdens mijn reis ingepland of wat zou het fijn zijn om toch even een paar dagen helemaal niets te doen en nergens aan te hoeven denken. Waarom niet beide reizen combineren?

Een meivakantie met inhoud
De twee grootste bedevaarten van dit jaar vertrekken beide in de meivakantie. Het Aartsbisdom Utrecht vertrekt op 28 april met de TGV naar Lourdes. Op 30 april vertrekt het Bisdom Haarlem-Amsterdam naar Assisi. Een bewuste keuze van beide bisdommen om in een schoolvakantie op bedevaart te gaan. Emke de Bruijn, Manager Touroperating bij VNB: “Veel mensen die op verdiepingsreis willen gaan met bijvoorbeeld het bisdom willen dit met heel het gezin doen. Om dat te kunnen doen ben je afhankelijk van de schoolvakanties.” Beide bisdommen hebben hier met het plannen van hun bedevaart en hun programma rekening mee gehouden. Het Aartsbisdom Utrecht heeft een apart programma voor kinderen en jongeren en het Bisdom Haarlem- Amsterdam heeft naast een kinderen- en jongerenprogramma ook een speciaal gezinsprogramma.

Op zoek naar verdieping
Waarom is het bezoeken van een heilige plaats zo belangrijk voor veel mensen? Het vinden van antwoorden op vragen die je bezighouden, het ‘een plekje kunnen geven’ van een ingrijpende gebeurtenis… Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom het voor mensen belangrijk is om een heilige plaats, een plek die van betekenis is binnen het geloof, te bezoeken. Wat wil jij je kinderen meegeven in hun leven? Welke katholieke normen en waarden wil jij hen bijbrengen? Welke plaatsen moeten zij minstens een keer in hun leven bezoeken?

Samen met je gezin op vakantie gaan is betekenisvol, maar de ervaring is niet vergelijkbaar met het maken van een bedevaart. In groepsverband, samen de weg ernaartoe beleven, geeft het bezoek aan een heilige plaats een hele andere dimensie. Voor veel mensen is de weg ernaartoe even belangrijk of zelfs belangrijker dan het daadwerkelijk bezoeken van het pelgrimsoord. Het gevoel van saamhorigheid, het delen van ervaringen, de gesprekken en het samen kunnen denken, delen en praten over het geloof en de bestemming geeft betekenis aan je bezoek. De Nederlandstalige reisleiding en pastorale begeleiding en het reisgezelschap, bestaande uit pelgrims uit de (nabijgelegen) regio, maken de reis compleet. Voor welke verdiepingsreis kies jij in de meivakantie?

Aartsbisdom Utrecht
27-4-2018: 9-daagse bedevaart Lourdes, VNB-Lance (zorgreis)
27-4-2018: 9-daagse bedevaart Lourdes, Bus
28-4-2018: 8-daagse bedevaart Lourdes, TGV
29-4-2018: 6-daagse bedevaart Lourdes, Vliegtuig

Bisdom Haarlem-Amsterdam
28-4-2018: 9-daagse bedevaart Assisi, bus (op aanvraag)
30-4-2018: 6-daagse bedevaart Assisi, vliegtuig (op aanvraag)