Opgeknapt Mariabeeld weer terug in Sint-Jan
toegevoegd op: dinsdag 3 april 2018
VNB-redacteur


Het geliefde beeld van de Zoete Lieve Vrouw staat weer terug op zijn vaste plaats in de Sint-Janskathedraal van Den Bosch. Het 650 jaar oude beeld werd op de avond van Goede Vrijdag teruggeplaatst. De afgelopen week werd het cultusobject in Maastricht onderworpen aan een grondige restauratie. Het was 165 jaar geleden dat de Zoete Moeder niet in Den Bosch had gestaan.

Grondige restauratie
Het beeld werd met een kleine lift omhoog gehesen en op een verhoging geplaatst. Meteen werden er bloemen bijgezet. “Ik ben zo ongelofelijk blij! Het is gewoon weer helemaal in oude glorie hersteld”, vertelt Monique van Dongen van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw tegenover Omroep Brabant. Het eikenhouten beeld werd vorige week woensdag ontmanteld en naar het restauratieatelier SRAL in Maastricht gebracht. Daar werden beschadigingen rond de polsen en de hals verholpen en loszittende verflagen opnieuw bevestigd. Ook werd de laag roet verwijderd die in de loop der jaren is ontstaan door alle waxinelichtjes die aan de voet van de Zoete Moeder zijn aangestoken. Verder is de binnenkant van het beeld onderzocht met röntgentechnologie. De totale kosten bedroegen ongeveer 10.000 euro.

Elk jaar op de eerste zondag van mei wordt de Zoete Moeder in processie door de Bossche binnenstad gedragen. Het beeld komt in de Mariamaand bij het hoofdaltaar van de kathedraal te staan. Duizenden gelovigen maken dan een bedevaart naar de patrones van Den Bosch.

(Bron: KRO, 2018)