Er zijn van die dingen, die vergeet je nooit meer!
toegevoegd op: donderdag 12 april 2018
VNB-redacteur


Lenny van Dam, 63 jaar en woonachtig in Voorhout, is in de afgelopen jaren drie keer met VNB en Ben Onderweg op wandelpelgrimage geweest. Lenny: “wandelen en genieten van de natuur staat bij ons voorop.” Op alle drie haar reizen kijkt ze met warme gevoelens terug: “Er zijn van die dingen: ontmoetingen en gesprekken onderweg, die vergeet je nooit meer!”


Hoe ben je op het idee gekomen om deel te nemen aan een wandelpelgrimage?
“Het idee om deel te nemen aan een wandelpelgrimage is voortgekomen uit onze liefde voor wandelen. Ik ging al jaren mee als vrijwilliger bij VNB naar Lourdes. Mijn man was er nog nooit geweest maar hij houdt, evenals ik, van lopen. Toen wij hoorden dat VNB een wandelpelgrimage naar de Pyreneeën organiseerde, waarbij de eerste en de laatste dagen van de reis in Lourdes waren, besloten wij ons op te geven. Het was perfect. De omgeving was schitterend, de reisbegeleiding was super. Het gevoel van pelgrimeren staat bij ons niet centraal maar komt op de tweede plek. Genieten van de natuur, wandelen… dat staat bij ons voorop. Tijdens een wandelpelgrimage kun je daar volop van genieten. Je voelt je onbezorgd, alle overnachtingsplekken zijn geregeld. Het vervoer van je bagage is geregeld. Het enige wat je zelf daadwerkelijk hoeft te doen is lopen. Deze belevingsreis naar Lourdes was heel erg bijzonder omdat het de eerste keer was dat ik samen met mijn man in Lourdes was.”


Waarom heb je er destijds, na jullie reis naar Lourdes, voor gekozen om deel te nemen aan de wandeltocht van Leon naar Santiago?
“Santiago was een van die bestemmingen die eigenlijk altijd al een beetje bij mijn man en mij in ons achterhoofd zat. Je hoort zo veel van en over Santiago, maar wat voor plaats het nou daadwerkelijk was en welk verhaal erachter zat dat wisten wij niet. Daar zijn wij ons overigens ook pas in gaan verdiepen toen wij ons hadden ingeschreven voor de reis en onze aanmelding definitief was. De aankomst in Santiago: het grote plein met de indrukwekkende kerk, was heel bijzonder. Leon – Santiago was een reis die alles in zich had: warm weer, koud weer, makkelijke wegen, moeilijkere wegen, schitterende natuur. En dat alles onder begeleiding van een prettige reisleider.”


Hoe heb jij de verschillende reizen ervaren?
“Alle reizen waren tot nu toe perfect. Ben Noorloos is een hele fijne reisbegeleider. We hebben niet voor niets al drie reizen gemaakt die door hem begeleid werden. Hij is bescheiden en rustig. Hij geeft alle deelnemers de ruimte, geeft iedereen aandacht, laat mensen in hun waarde en weet voor vrijwel ieder probleem een oplossing. Het is ook fijn dat een ieder op zijn eigen tempo kan lopen. Uiteraard ontbijt, lunch en diner je altijd samen op afgesproken plekken.”


Wat zijn bijzondere momenten die jij hebt meegemaakt tijdens deze reizen?
“Afgelopen jaar zijn wij meegeweest op de 18-daagse wandelpelgrimage van Santiago naar Fatima. Tijdens onze reis hadden we een ontmoeting met iemand, een heel klein Portugees vrouwtje. Ze sprak ons er op aan dat wij de verkeerde kant opliepen. Normaliter lopen mensen die een stuk van de Camino lopen namelijk richting Santiago en wij liepen de route andersom, van Santiago naar Fatima. We legden dan ook uit dat wij de Camino andersom liepen, ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Maria van Fatima. Dat ontroerde haar zo! Een dikke omhelzing… tranen in de ogen. Ze vond het buitengewoon bijzonder en mooi dat wij, in het jubileumjaar van Maria van Fatima, naar Fatima liepen. Het was een heel bijzonder moment. Een van die momenten die je eigenlijk nooit meer vergeet.”


“Uiteraard heb je ook gesprekken met mensen die je onderweg tegenkomt, mensen die alleen lopen. Je hoort verhalen van mensen en dat zet je aan het denken. Dan zijn er van die momenten dat je denkt: ‘Jeetje mensen, wij mogen niet klagen met hoe wij het voor mekaar hebben.’ Wij hebben nooit een specifieke diepliggende reden gehad waarom wij van of naar Santiago wilde lopen. Als je de redenen hoort die andere mensen aandragen waarom Santiago voor hun zo’n betekenisvolle bestemming is, dan ben je heel dankbaar dat je hen tegenkomt. Dat je hen hebt leren kennen, maar ook dat je samen zonder problemen de Camino mag lopen. Het geeft een warm gevoel van binnen en heel erg veel voldoening. Je wordt er blij van. Je voelt je er luchtiger door. Je voelt je gelukkig!”

Welke plaatsen die je hebt bezocht tijdens je wandelreizen heeft het meeste indruk gemaakt?
“Dat zijn er meerdere. Het moment dat je Santiago binnen loopt is heel erg bijzonder, maar Cruz de Ferro heeft ook veel indruk gemaakt. Cruz de Ferro is de plek waar mensen hun zorgen achterlaten. Het is een plek vol emotie. Pelgrims laten hun figuurlijke rugtas in een vorm van een steen achter. Toch zijn er eigenlijk wel elke dag momenten die je raken of ontroeren: een mooi vergezicht, een mooie kerk, een mooi veld. Een van de plekjes waar je bijvoorbeeld je pelgrimspaspoort moet laten stempelen wordt bemand door een blinde meneer. Onze ontmoeting met deze meneer was heel erg bijzonder. Over dit soort momenten loop je een hele poos na te denken.”


Naar welke bestemming zou jij nog een keer een wandelpelgrimage willen maken?
“Een wandelreis van Assisi naar Rome, dat is voor mij echt een droomreis. Mijn man en ik zijn twee keer in Rome geweest. Beide keren was heel bijzonder. Niets mooiers dan ook een keer wandelend naar deze stad af te reizen.”

Waarom zou iedereen een wandelpelgrimage moeten maken?

“Ik denk dat het voor heel veel mensen goed zou zijn om even weg te zijn uit de drukte, uit de stress. Heerlijk in de natuur, de hele dag buiten. Je komt ‘s avonds aan bij een schoon opgemaakt bed, hebt de hele dag kunnen genieten en hebt de hele dag je eigen gedachten kunnen laten gaan. Het klinkt misschien raar, maar je komt echt uitgerust terug van een wandelpelgrimage, ondanks alle kilometers die je hebt gelopen.”