Podcast Katholiekleven.nl over WJD Panama
toegevoegd op: maandag 2 juli 2018
VNB-redacteur

 

Bob Wegkamp is projectleider voor de Wereldjongerendagen bij Jong Katholiek. In juni reisde hij voor een internationale bijeenkomst naar Panama. Hij bezocht de plekken waar de WJD plaatsvinden, ontmoette er mensen uit de hele wereld die WJD voorbereiden en stelde de president van Panama een handige vraag.

Luister de podcast hier.

De Kerk heeft al jarenlang ervaring met het voorbereiden van de WJD. Maar voor elk land is het natuurlijk de eerste keer. En het is het grootste jongerenevenement ter wereld. “Er zijn wel dingen waar mensen daar zenuwachtig van worden. Panama heeft 3,5 miljoen inwoners. In Panama Stad wonen nog geen miljoen mensen. Als straks de jongeren naar die stad komen, dan verdubbel je dus gewoon in aantal. Dat gaat bizar zijn. Er is in de stad één metrolijn en die zit op normale dagen al dubbel zo vol. Iedereen gaat er een beetje van uit: dat wordt gewoon chaos.”

Bob vertelt over het stuk grond, waar nu nog niets te zien is behalve palmbomen, maar waar in januari 2019 een acht meter hoog podium zal zijn voor de avondwake en slotviering. Hij bezocht een bijzonder bedevaartsoord en sliep bij een gastgezin. Allemaal dingen die deelnemers aan de WJD ook gaan meemaken.

De president van Panama kent de WJD trouwens goed. Hij was erbij in Krakau in 2016, vertelt Bob. En drie jaar eerder maakte hij met de jongeren in Rio de Janeiro de vespers en de overnachting op het strand mee, voorafgaand aan de slotviering met paus Franciscus.

(Bron: Katholiekleven.nl, 2018)