Muziektheatervoorstelling 'Hart dat luistert'
toegevoegd op: woensdag 26 september 2018
VNB_redacteur

Hart dat luistert
Een programma over aandacht, luisteren en mededogen. Kwaliteiten die hard nodig zijn in onze wereld(politiek). Vaak worden ze betiteld als 'vrouwleijk'.
Maar in deze voorstelling van muziektheater Carmina Ludens passeren vrouwelijke én mannelijke rolmodellen de revue. Mensen die leven vanuit een luisterend hart.

Maria als toonbeeld van luisterend leven

Als symbool voor deze compassie volle levenshouding zet Carmina Ludens een persoon centraal die al eeuwen tot de verbeelding spreekt: Maria.
Zij is het toonbeeld van een krachtige vrouw die luistert naar de roep van haar bestemming en haar weg gaat, door obstakels en groot lijden heen. Ze laat zich bovendien raken door de wereld waarin zij leeft en hunkert naar de omkering van onrecht in maatschappelijke verhoudingen. In haar vlammende Magnificat klinkt revolutie: machthebbers worden van hun troon gestoten, zogenaamd 'waardeloze' boven alles uitgetild.


Klankkleur van compassie

Muziek uit alle tijden en windstreken verklankt de weg van compassie. Driemaal klinkt Listen, luister, een korte compositie van John Tavener. Aandachtig luisteren in immers fundamenteel om de innerlijke stem te horen én om ten diepste de ander te horen. Steeds en overal blijken mensen te zoeken naar grenzen-loos mededogen, naar een hart dat luistert en zich ontfermt, een oog dat zich niet afwendt van ellende en lelijkheid.

Krachtige aanzet tot liefde

The hope of loving van de jonge componist Jake Runestad (1986) is een compositie in drie delen. Teksten van soefimystica Rabia al Adawyya (714-801), Franciscus van Assisi en Meister Eckhart zijn in dit stuk samengevoegd tot een spannend muzikaal geheel. Het tijdloze en universele visioen van liefde en vrede vormt de kern van de voorstelling. Maar vergis je niet: ook 'wild forces' hebben daarin hun plek, en het publiek ontkomt niet aan de allerminst zoetsappige oproep om zelf Maria te zijn.

Muziek van o.a Pärt, Gorecki, Tavener, Pergolesi, Theudorakis en Runestad.
Teksten van o.a Etty Hillesum, Dag Hammerskjold, Meister Eckhart, Angelus Silesius, Mohammed al Bachiri en Bertolt Brecht.

Zaterdag 29 september 2018 | Aanvang 19.30 uur
Kapel Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk, Abdijlaan 6 Nieuwkuijk
Reserveren is niet nodig, entree is vrij. | www.carminaludens.nl