Programma pausbezoek aan WJD bekend
toegevoegd op: vrijdag 23 november 2018
VNB-redacteur De reis van paus Franciscus naar de Wereldjongerendagen in Panama duurt ongeveer honderd uur en omvat 11 officiële toespraken. Franciscus vertrekt op 23 januari met een Airbus A330 van Alitalia voor een verplaatsing van 13 uur naar de internationale luchthaven van Panama Stad, waar hij na de officiële ontvangst omstreeks 16.30 uur meteen doorreist naar de nuntiatuur. Dat is ook de locatie waar hij tijdens dit pausbezoek ’s nachts zal verblijven. Pas de volgende dag is er een ontvangst in het presidentieel paleis. Diezelfde avond ontmoet hij, nadat hij eerst de middag met de bisschoppen van Centraal-Amerika heeft doorgebracht, de jongeren die aan de Wereldjongerendagen deelnemen. Dat werd gisteren tijdens een persconferentie in Rome bekendgemaakt.

Het programma van het pausbezoek lijkt sterk op dat van de voorgaande pausbezoeken naar de Wereldjongerendagen. Franciscus neemt vrijdagavond deel aan een kruisweg met jongeren uit de hele wereld, woont zaterdagavond de slotwake bij en draagt zondagmorgen de slotviering op waarin de locatie van de volgende editie van de Wereldjongerendagen wordt bekendgemaakt.

Perswoordvoerder Greg Burke vertelde dat er tussen de verschillende activiteiten bewust veel tijd werd gelaten, zodat de paus op adem kan komen en nog op het laatste moment activiteiten kan toevoegen. Zo is voorspelbaar dat de paus de plaatselijke jezuïetengemeenschap bezoekt. Een boeteviering met jonge criminelen op vrijdagmorgen en de inwijding van het nieuwe altaar van de kathedraal zaterdag werden alvast wel in het officiële programma opgenomen.

Na de slotviering van de Wereldjongerendagen bezoekt de paus op zondag 27 januari ook nog een opvanghuis en spreekt hij nog de vele vrijwilligers toe die hebben bijgedragen tot een vlot verloop van de Wereldjongerendagen, waarvoor 1,5 miljoen jongeren worden verwacht.

Bron: Kerknet.be