Reizen is niet alleen consumeren
toegevoegd op: dinsdag 26 maart 2019
Kerknet Paus: ‘Reizen is niet alleen consumeren en ervaringen nastreven’
Franciscus vraagt de jongeren om het reizen als kans te benutten tot onthaasting, ontmoeting en anders en bewust leven.

Paus Franciscus heeft tijdens een ontmoeting met leden van een Italiaanse reisorganisatie voor jongeren een oproep gelanceerd tot onthaasting bij het reizen. Bezoek niet enkel de monumenten in steden, maar probeer ook bewust te worden en kennis te maken met de manier waarop de burgers leven en uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd.

Reizen is een nederige zoektocht naar nieuwe kennis, contact met mensen en culturen, om de problemen van onze tijd aan te pakken.
Franciscus vertelde de aanwezig jongeren: Traag toerisme staat voor kwaliteit, solidariteit en duurzaamheid. Deze manier van reizen is tegengesteld aan consumptie en het nastreven van ervaringen. Het is een kans tot ontmoeting met mensen en territoria en het vergroot het wederzijds respect. Hij gaf hen nog de raad om ter plaatse mensen te ontmoeten, in plaats van zich te verliezen in de toeristische reishandleiding.

De paus publiceert jaarlijks ook een boodschap voor de Werelddag voor het Toerisme, in september. Daarin werd de voorgaande jaren ook al nadruk gelegd op respect voor de natuur en voor de plaatselijke gastgemeenschappen.

Bron: Kathpress.at/Vaticannews.va/Kerknet.be