Uitvaart Gerrit Braks in Bossche Sint-Jan
toegevoegd op: vrijdag 14 juli 2017
VNB-redacteur

 

De uitvaart van Gerrit Braks vindt plaats op dinsdagochtend 18 juli. De religieuze afscheidsplechtigheid wordt echter niet in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel gehouden, maar in de kathedrale basiliek van Sint-Jan de Evangelist in ’s-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant van de requiemmis is de plebaan van de Sint-Jan, Geertjan van Rossem.

Oud-parlementariër (CDA), oud-landbouwminister en oud-senaatvoorzitter Gerrit Braks overleed gisteren op 84-jarige leeftijd.
Hij was van 1991 tot 1996 voorzitter van de KRO. Bij zijn afscheid van de katholieke omroep werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot commandeur in de Orde van Sint-Gregorius de Grote.

Braks was betrokken bij diverse katholieke organisaties, zoals de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond en de Radboudstichting, waarvan hij in de jaren 1996-2003 voorzitter was. In zijn woonplaats Sint-Michielsgestel was hij beschermheer van het schuttersgilde Sint Anthonius en Sint Barbara.
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei gisteren in een reactie op het overlijden van zijn partijgenoot: “Een vooraanstaand CDA-politicus die op verschillende terreinen een enorme bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse politiek.” Partijvoorzitter Ruth Peetoom noemde Braks “een politicus met een rechte rug en een groot hart, iemand die stond voor zijn zaak”.

Gerardus Johannes Maria Braks, geboren in 1933 in Odiliapeel, was de derde in een gezin met tien kinderen van een kleine boer.
In 2003 kreeg hij de titel ‘Ereburger van de Provincie Noord-Brabant’.

(Bron: KRO, 2017)