Vaticaan roept VS en Noord-Korea op tot kalmte
toegevoegd op: vrijdag 11 augustus 2017
VNB-redacteur

Paus Franciscus volgt de evolutie van de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten met grote bezorgdheid, zegt de ervaren Vaticaanse topdiplomaat aartsbisschop Silvano Tomasi, een nauwe raadgever van de paus. Noord-Korea kondigde aan dat het klaar is om het Amerikaanse eiland Guam te bombarderen. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde dat het regime in Pyongyang kan rekenen op vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen als het niet inbindt.

Silvano Tomasi zegt dat beide landen hun conflict met dialoog en niet met wapengekletter moeten oplossen. 123 landen ondertekenden nauwelijks enkele weken geleden een overeenkomst tegen het gebruik van kernwapens. Wereldwijd kanten steeds meer landen zich tegen kernwapens. Helaas klampt een minderheid zich nog vast aan nucleaire wapens, en enkele landen proberen die kernwapens te verwerven.

Wij kiezen als christen het pad van vrede en wij streven naar een versterking van de dialoog. Beide landen moeten de les van Hiroshima en Nagasaki leren. De bombardementen daar hebben aangetoond dat nucleaire wapens geen onderscheid maken tussen burgers en militairen. Dat is onaanvaardbaar. Het is onvoorstelbaar dat er nog steeds mensen zijn die de inzet van dit wapen verdedigen. Daarom moeten wij aandacht blijven vragen voor wat de inzet van deze wapens betekent.

Bron:  www.kerknet.be, 2017