Interview Ramon Mangold
toegevoegd op: donderdag 9 november 2017
Ramon Mangold/VNB Verslaggever

Op 7 november presenteerde fotograaf Ramon Mangold zijn boek Katholiek Brabant. Hij heeft een prachtige fotoreportage gemaakt over het leven van de Kerk in Brabant. VNB sprak met hem. Ook op het NOS Journaal is er aandacht besteed aan de boekpresentatie van Ramon.Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te maken?
Ik heb sinds 2006 in- en om de Katholieke kerk in Nederland - en dan voornamelijk in Brabant- gefotografeerd. Een deel van die foto's zijn gepubliceerd in kranten en tijdschriften, Maar bij andere is de context van het project belangrijk. In een boek kan je ze dan mooi samenbrengen. Ook de andere bisdommen en de wereldkerk krijgen de nodige aandacht.

Op basis waarvan heb je de foto’s geselecteerd die uiteindelijk een plekje hebben gekregen in het boek?
Ik wilde graag een evenwichtig beeld. Tussen Oost en West, Jong en Oud, Binnen en Buiten, De sacramenten, liturgische kleuren, het kerkelijk jaar enz. Het boek heeft hierin de goede balans gevonden.

Welke foto uit je boek is jouw persoonlijke favoriet?
Ze zijn me allemaal even lief. Maar de 'start-foto' - de wijding van Mgr. van den Hende, tot bisschop co-adjutor - is wel een markeer punt in het project.

Zou je in de toekomst nog een keer zo’n boek maken? (Wat viel je mee of tegen aan het volbrengen van het project?)
Het is een hele klus om te maken, maar gelukkig hebben Jochem en Flora van bureau Impulsar mij goed geholpen om de juiste vorm te vinden. Ik ga rustige door met mijn fotowerk in de kerk, dus wie weet over tien jaar deel 2?

Gisteren was de release van je boek. Hoe heb jij de dag en alle publiciteit rondom de release van je boek ervaren?
Het is gek om opeens zelf het nieuws te zijn met je werk. Maar de positieve aandacht in kranten, op websites, radio en tv voor het project en de kerk is natuurlijk fijn.

In het boek staan ook foto’s gemaakt die zijn gemaakt tijdens pelgrimages van VNB. Wat betekent op bedevaart gaan voor jou?
Op bedevaart gaan is eigenlijk altijd een feest. Inhoudelijk, omdat je veel nieuwe mensen leert kennen die letterlijk en figuurlijk ook op weg zijn. Maar ook qua vorm. Want al die bedevaartplaatsen zijn natuurlijk prachtig om vast te leggen.

Hoe probeer jij tijdens een reis dit beeld vast te leggen? (Welke foto past hier het beste bij?)
Ik ben graag pelgrim onder de pelgrims, maar dan 'toevallig' met een camera. Mooi vindt ik de foto van Mgr. Liesen tussen de pelgrims, óók samen op reis!

Welke rol vervult het katholieke geloof voor jou in je leven?
Het geloof is iets van alle dag. En ik ben vereerd dat ik dat ook via mijn werk naar buiten kan brengen.
Mensen laten zien hoe mooi, gastvrij en hoopvol het geloof en de kerk zijn.

Welke reis of welke plek waar jij voor dit project een foto hebt gemaakt kwam het dichts bij/paste het beste bij dit gevoel?
Lourdes blijft een inspirerende plek. ben er zelf enkele malen geweest, maar de soms spreek je pelgrims of vrijwilligers die al decennia er jaarlijks heen gaan. Voor troost en inspiratie. Hier raak de hemel de aarde even aan.

Wat is volgens jou de reden dat mensen jouw boek moeten kopen?
Het boek is voor veel katholieken een feest van herkenning. Voor anders gezinden en randkerkelijken een mooi kijkje in de wereld van het Katholieke Leven.

Ik heb begrepen dat je tijdens de VNB dag te vinden bent op de informatiemarkt. Wat zijn jouw verwachtingen van de dag?
Ik denk een minibedevaart van één dag. Veel mensen ontmoeten met hun inspirerende verhalen. Die dag is het boek inderdaad ook te koop op de informatiemarkt.

Mocht je er iemand mee willen verassen voor de feestdagen is hij ook te bestellen via bestel@ramonmangold.nl voor €45,00 (inclusief verzendkosten).