Kerkproeverij 2017: 1500 gasten blijven komen
toegevoegd op: maandag 16 april 2018
VNB-redacteur


Vrijdag ontving KRO-NCRV de Raad van Kerken voor een bijeenkomst ter voorbereiding op de nieuwe editie van Kerkproeverij in september 2018. Tweehonderd gelovigen uit het hele land waren naar Hilversum gekomen om geïnspireerd te raken tot het leveren van een constructieve bijdrage aan dit evangelisatie-initiatief.

Kerkproeverij is een uit Engeland overgewaaid interkerkelijk project dat plaatselijke kerkgemeenschappen stimuleert tot het vormen van een uitnodigende cultuur.

1500 gasten willen blijven deelnemen
Tijdens de bijeenkomst bij KRO-NCRV presenteerde Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken, de resultaten van Kerkproeverij 2017, waaraan 450 gemeentes en parochies meededen. Het is gebleken dat ongeveer 25.000 kerkgangers zich tijdens deze eerste editie (9 en 10 september 2017) hebben geoefend in gastvrijheid; ongeveer 8.500 mensen zijn in de gelegenheid gesteld om hun beeld van het kerkelijk leven te actualiseren; en ongeveer 1.500 gasten hebben aangegeven dat ze aan vieringen willen blijven deelnemen.

Gastvrijheid is een manier van zijn
Een van de sprekers in Hilversum was prof. dr. Stefan Paas, hoogleraar missiologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij presenteerde een zogenaamde ‘kleine theologie van de uitnodiging’, waarbij het draait om getuigenis en gastvrijheid. Paas: “Een getuigenis is wat anders dan een gelikt promo-praatje, of voor één keer per jaar net doen alsof je heus een heel hippe kerk bent. Het is ook niet een antwoord hebben op alle vragen. Het is veel simpeler: gewoon vertellen wat je weet, of denkt te weten – ook al klopt er niet veel van.” Gastvrijheid is “wat anders dan slimme manieren vinden om mensen te rekruteren”, zei de Amsterdamse missioloog.

“In een cultuur als de onze is de meerderheid totaal niet geïnteresseerd in het bijwonen van een kerkdienst of lid worden van een kerk, en het maakt echt niet uit hoeveel marketing je erin investeert – dat blijft zo. Gastvrijheid gaat veel dieper; het is echt een manier van zijn. Het is geen instrument om zo missionair effectiever te zijn; gastvrijheid is de missie. In de eerste plaats is het simpelweg: mensen bij elkaar brengen rond dingen en doelen die ertoe doen, en daaromheen vriendschappen sluiten, verbintenissen leggen.”

Inspiratiedag
Op de ‘Inspiratiedag’ kwamen ook bisschop Gerard de Korte (Rooms-Katholieke Kerk) en scriba René de Reuver (Protestantse Kerk) aan het woord. Verder waren er workshops zoals ‘Manieren waarop je kunt uitnodigen’, ‘Wat als Kerkproeverij smaakt naar meer?’; ‘Best practices’; en ‘Communicatietips voor Kerkproeverij’. De bijeenkomst werd afgesloten door Leo Fijen van KRO-NCRV.

Kerkproeverij 2018
Kerkproeverij, gebaseerd op de Britse Back to Church Sunday, is een initiatief van de Raad van Kerken in samenwerking met EO, KRO-NCRV, MissieNederland, Alpha Nederland en zendingsvereniging IZB. De tweede editie van Kerkproeverij vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 september 2018.
Meer nieuws over Kerkproeverij 2018? Volg Kerkproeverij 2018 op Facebook.

(Bron: KRO-NCRV, 2018)