"Iedereen is gelijk en dat is mooi om te zien"
toegevoegd op: donderdag 10 mei 2018
VNB-redacteur


Dianne van Klink is 56 en doet al jaren vrijwilligerswerk voor VNB. Aankomend jaar gaat ze voor de tweede keer mee als hotelleider met de kinderen en jongerenbedevaart. Onze VNB-verslaggever sprak haar over de reis van aankomend jaar en haar ervaringen van de afgelopen jaren. Dianne: het contact van kinderen en jongeren onderling is zo puur. (…). Gezonde kinderen gaan tijdens de reis samen met bijvoorbeeld gehandicapte kinderen. Dit gaat vanzelf. Het is voor de kinderen bijna vreemd om niet met elkaar om te gaan. Je voelt dat ze allemaal gelijk zijn en dat is ontzettend mooi om te zien.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij de kinderen en jongerenbedevaart?
"Ik ben in de jaren tachtig meegeweest met kinderen en jongeren reizen naar Lourdes. Toentertijd waren die nog in oktober en waren het ontzettend grote reizen met groepen van wel zo'n zestig kinderen. Het maken van een bedevaart met kinderen is zo leuk.  Kinderen zijn vrij. Of ze nu wel of geen handicap hebben, de betrokkenheid onderling is groot. Kinderen zijn onbezonnen en stellen open vragen. Het verhaal van Bernadette wat je aan hen vertelt ligt dichtbij: het gaat over een meisje dat Maria zag, dat vind ik heel erg mooi."

"De kinderen en jongerenreis zoals die nu is wordt denk ik voor de vijfde of zesde keer georganiseerd. In het begin ging ik hierbij mee als begeleider. Sinds afgelopen jaar ga ik mee als hotelleider. Als hotelleider ben je nog meer betrokken bij de organisatie en het samenstellen van de reis en het programma. Ik vind dat heel erg leuk. Door alle reizen die je hebt gemaakt en je ervaring kun je goede afgewogen keuzes maken. Ieder jaar wil je een nieuw programma hebben, nieuwe ideeën in dit programma verwerken en dat is leuk."

Hoe heb jij de reizen waarbij je bent meegeweest ervaren?
“Kinderen zijn heel open en dat is fijn. Het contact van de kinderen en jongeren onderling is zo puur. De kinderen en jongerenbedevaart is echt voor en van iedereen. Wat ik bijvoorbeeld afgelopen jaar heel erg mooi vond om te ervaren was dat er een jonge vrouw mee was die vrij weinig met het geloof had, maar die hier wel interesse in had. Ze stond open in de reis, in alle dingen die we tijdens de reis deden en wilde overal meer over weten. Dat was heel erg bijzonder om te ervaren. Ik vind het ook heel erg leuk om te zien dat kinderen die al eerder mee zijn geweest zich dingen herinneren van vorige reizen: dat ze onthouden wat ze tijdens een reis meemaken en beleven.”


Wat zijn bijzondere momenten die jij hebt meegemaakt tijdens de kinderen en jongerenreis?

“Wat heel bijzonder is was dat ik een meisje in de jaren tachtig voor het eerst mee heb zien gaan naar Lourdes. Het was een gehandicapt meisje en in de jaren tachtig zaten wij nog in het oude accueil. Ze was toen heel erg jong en gek op papier scheuren. Daadwerkelijk niets was veilig: naambordjes, gegevens die aan haar bed hingen, reisschema’s op de deur… Alles werd verscheurd en versnipperd. Een van de afgelopen keren ontmoette ik haar opnieuw. Ze ging mee op de jongerenbedevaart. Ze was nu in de dertig. Het was zo bijzonder om te zien dat ze nog steeds dezelfde was: nog steeds gek op papier. Nu was er op ingesprongen en werden er speciale spelletjes en activiteiten gedaan met onder andere papier scheuren zodat zij zichzelf kon zijn. Het is mooi om te zien wat Lourdes met kinderen en jongeren doet, hoe zij zo’n reis ervaren en dat ook zij blijven terugkeren.”


 
Wat maakt deze reis jouw inziens dan andere reizen?

“De kinderen en jongerenbedevaart van vandaag de dag is kleiner en intiemer. Hierdoor kun je makkelijker de groep opsplitsen en kun je ook echt de dingen gaan doen die de kinderen en jongeren willen doen. De samenstelling van de groep is ook uniek. Gezonde kinderen gaan samen met bijvoorbeeld gehandicapte kinderen. Dit gaat vanzelf. Het is voor de kinderen bijna vreemd om niet met elkaar om te gaan. Je voelt dat ze allemaal gelijk zijn en dat is ontzettend mooi om te zien. Dit contact is er niet alleen maar tijdens de reis. Ook nu zie en ervaar ik bijvoorbeeld dat kinderen en jongeren van afgelopen jaar nog steeds met mekaar omgaan. Ze zijn bevriend op Facebook en blijven op de hoogte van en in elkaars leven. Dat is betekenisvol.”


 
Wat zijn je verwachtingen voor aankomend jaar?

“Ik hoop dat de groep dit jaar ook weer iets groter is dan die van afgelopen jaar. Momenteel zijn we druk bezig met het opstellen en uitwerken van het programma. Ieder jaar bedenken we iets nieuws, geen jaar is zo hetzelfde. Ik kijk nu al uit naar de mooie gesprekken met de kinderen en jongeren en de gesprekken die zij onderling hebben.”


Waarom zou iedereen mee moeten gaan op deze reis?
“Lourdes is en blijft een bijzondere plaats. Het is zo mooi om het verhaal van Maria en Bernadette met de kinderen te delen. Om te zien en te ervaren wat dit met hen doet, wat er ten tijde van de reis allemaal niet met hen gebeurt en welke sprongen zo’n groep maakt gedurende de week. Ongeacht of mensen nu wel of niet een bepaalde geloofsovertuiging hebben: Lourdes doet iets met iedereen. Het is een warm bad. Iedereen haalt op zijn eigen manier iets bijzonders uit de reis: het kaarsje aansteken, het contact met de andere kinderen en jongeren, het zelf invulling kunnen geven aan een mis, de dagtrip naar de Gavernie. Dit zijn allemaal kleine waarden die belangrijk zijn. Waarden die de reis voor iedereen uniek en bijzonder maken.”

Wil jij meer informatie over de kinderen en jongerenbedevaart? Klik hier