"Lourdes heeft mij dierbare herinneringen gegeven"
toegevoegd op: donderdag 5 juli 2018
VNB-redacteur


“Het maakt indruk wat voor rol Lourdes, het maken van een reis, in het leven van mensen kan betekenen”

Ans Captijn gaat al sinds 1966 naar Lourdes. Dit doet zij al ruim 50 jaar als hotelleider. Lourdes is een rode draad in het leven van Ans. Onze VNB-redacteur sprak Ans over ‘haar’ Lourdes. Ans “In 1954 is mijn vader, die invalide was, met het Rode Kruis naar Lourdes geweest. Toen hij eenmaal thuis was en was bijgekomen van de reis zei hij: “Als ik terug kan, dan zou ik het zo doen.”. In 1966 ging Ans voor het eerst mee als verpleegkundige. Ans: “Ik werd meegevraagd om mensen te begeleiden als verpleegkundige. Het was mijn eerste Lourdeservaring en het maakte zo’n ontzettende indruk: wat voor rol Lourdes, het maken van een gezamenlijke reis, voor mensen kan betekenen.”

Hoe ben je ooit betrokken geraakt bij Lourdes?

“In 1954 is mijn vader, hij had MS en was daardoor invalide, met het Rode Kruis naar Lourdes geweest. Hij kwam dodelijk vermoeid terug. Na drie weken, toen hij was bijgekomen van de reis, zei hij: “Als ik terug kan, dan zou ik dit zo doen.”. Het was vreemd dat mijn vader dit zei, aangezien hij nooit een man was die dergelijke dingen uitsprak. Lourdes bleef bij hem in zijn hoofd hangen en na een paar jaar heeft hij de reis opnieuw gemaakt maar nu samen met mijn moeder. Zij ervaarde Lourdes hetzelfde als mijn vader. We wilden dit, deze ervaring, voor meer mensen mogelijk maken en begonnen daarom met een bonnenactie om geld in te zamelen. In 1966 ben ik zelf voor het eerst meegeweest naar Lourdes. Ik werd meegevraagd om mensen te begeleiden als verpleegkundige. Het was mijn eerste Lourdeservaring en het maakte zo’n ontzettende indruk: wat voor rol Lourdes, het maken van een gezamenlijke reis, voor mensen kan betekenen. In 1976 leerde ik in Lourdes mijn man kennen. Vorig jaar waren wij 25 jaar getrouwd. Helaas is mijn man afgelopen jaar overleden. Lourdes speelde bij ons beiden een rode lijn in ons leven.”

Waarom is Lourdes zo’n belangrijke bestemming voor jou?

“Je ziet dat Lourdes mensen goed doet. Mensen doen er kracht op om door te gaan in het leven, om te leren omgaan met hun meestal zware rugzak. Ik vind het persoonlijk erg mooi dat je in Lourdes altijd met mensen in gesprek bent. Dat mensen vrijwillig hun verhaal met jou willen delen.”

Verschilt Lourdes hierin van andere bedevaartplaatsen?

“Ik ben zelf weleens in Kevelaer en Banneux geweest. Ik denk dat het ‘samen onderweg zijn’ Lourdes speciaal en anders maakt. Het begint al bij de ‘intake’. We komen bij de mensen thuis, gaan samen naar Maria. Ik denk dat het feit dat Maria in Lourdes centraal staat ook meespeelt. Lourdes heeft iets speciaals. Het is de plek waar de hemel de aarde raakt. Toch is Lourdes meer. Het zorgt voor contact met andere mensen, bijvoorbeeld jong en oud, die samen optrekken. Naast dat Lourdes bezinning is, is het door alle gezelligheid om het Heiligdom heen ook een stukje vakantie. Het gezamenlijk zingen, de lichtprocessie, de sacramentsprocessie. Allemaal dingen die je thuis niet meer vindt. Daarom is Lourdes zo bijzonder om mee te maken.”

Inmiddels ga je mee als hotelleider. Hoe is dit tot stand gekomen?

“Eerst ging ik mee als verpleegkundige. Naast deze werkzaamheden zat ik ook in het bestuur van onze groep in Alkmaar. Toen de functie van hotelleider vrij kwam werd ik hiervoor gevraagd. Dit is inmiddels 52 jaar geleden. Het contact met de mensen en het vertrouwen dat je van hen krijgt, de ervaringen en de verhalen die zij kwijt willen en waar jij naar mag luisteren, maakt dit heel erg bijzonder.”

Wat is jou dierbaarste herinnering aan Lourdes?
“Er zijn zoveel herinneringen die mij dierbaar zijn. Mensen die blij met je zijn en die je waarderen omdat je hen hebt ondersteund bij het maken van de reis, de ervaringen die je samen onderweg op doet… Het gaat erom dat de mensen die thuis komen gesterkt zijn en kracht hebben gevonden. Dit is eigenlijk iets wat gedurende alle jaren onveranderd is gebleven. Vanuit onze groep hebben wij altijd voor alle pelgrims een startbijeenkomst, we gaan samen op reis en vervolgens is er een reünie. Het is fijn om te zien dat de pelgrims gedurende dit traject als een familie met elkaar omgaan. Na thuiskomst blijft dit contact vaak in stand. Voor mij persoonlijk is Lourdes mij ook dierbaar omdat ik daar mijn man heb leren kennen. Ons huwelijk is niet het enige huwelijk dat is voortgevloeid uit een Lourdesreis, dat zijn er veel meer. Je doet dierbare contacten op met pastores die je leert kennen. Lourdes heeft mij zoveel dierbare herinneringen gegeven.”

“Al de persoonlijke ervaringen die mensen met je delen, de herinneringen die je samen maakt, dat zijn de dingen die mij voldoening geven en waar ik energie uit haal. Vanuit Alkmaar hebben we inmiddels een hele grote begeleidersgroep opgebouwd. Zowel jong als oud zet zich in. Het is een sociaal gebeuren waaraan iedereen een bijdrage levert. Als dit weg zou vallen dan zouden heel veel mensen op zichzelf zijn aangewezen. Iedereen levert een bijdrage op zijn of haar manier en ik heb zo ontzettend veel waardering voor iedereen die zich vrijwillig inzet. Je betaalt de reissom, neemt vakantiedagen op en bent de hele week in touw. Dat mensen dat voor mekaar overhebben dat is ook Lourdes.”

Aankomende september gaan jullie vanuit Alkmaar met een groep pelgrims naar Lourdes. Waarom moeten pelgrims vandaag de dag volgens jou op reis naar Lourdes?
“Ik denk dat mensen, zeker in Noord-Holland en de omgeving, op zoek zijn naar de warmte van de kerk. In verschillende kerken zijn bijvoorbeeld geen eucharistievieringen meer. Het gezamenlijke zingen, het gezamenlijk vieren… dat zijn dingen die mensen terugvinden in Lourdes en dat mensen met elkaar verbind. Daarom gaan mensen denk ik ook vaak voor een tweede of derde keer mee op reis.”

Ans Captijn gaat met de groep Alkmaar van 21 tot en met 26 september 2018 op bedevaart naar Lourdes. Meer informatie of de reis boeken? Klik hier.