Wereldraad van Kerken viert oprichting
toegevoegd op: woensdag 8 augustus 2018
VNB-redacteur


Wereldraad van Kerken viert oprichting in DNK Amsterdam
Op donderdag 23 augustus 2018 is het zeventig jaar geleden dat de Wereldraad van Kerken werd opgericht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Precies zeventig jaar later wordt op exact dezelfde plek – thans een museum – dit jubileum gevierd met een feestelijke internationale viering.
Olav Fykse Tveit en Agnes Abuom (respectievelijk secretaris-generaal en voorzitter van het bestuur van de Wereldraad van Kerken) vervullen beide een rol in de jubileumviering, die om 16.00 uur begint.

Jongeren uit verschillende landen (o.a. Zuid-Korea, Colombia, Ghana) verzorgen een theatrale performance tijdens de viering met als thema ‘Droom’. Muziek wordt verzorgd door ‘The Passion Koor’ uit de Bijlmer o.l.v. Kirsten Michel; Henk Verhoef, organist van De Nieuwe Kerk; Marian Jaspers Fayer (dwarsfluit) en Gertru Pasveer (harp).
De viering is vanaf 15.40 uur via een livestream te volgen op eo.nl/kerkdiensten. Een compilatie van de viering wordt op 26 augustus om 9.15 uur op NPO2 uitgezonden door de EO.

Met de oprichting van de Wereldraad van Kerken ontstond in 1948 een uniek platform voor wereldwijde samenwerking tussen kerken. Als grootste oecumenische organisatie heeft zij vanaf het begin niet alleen bijgedragen aan samenwerking tussen kerken, maar ook aan vrede en recht. Gezamenlijk vertegenwoordigen de lidkerken van de Wereldraad meer dan 500 miljoen christenen in meer dan 110 landen. Zij voelen zich verbonden in Christus, over de grenzen van theologische en culturele verschillen heen.

Er zijn 350 kerkgenootschappen lid van de Wereldraad van Kerken. In Nederland zijn dat de Protestantse Kerk in Nederland, de Oud-Katholieke Kerk, de Remonstrantse Broederschap, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en de Quakers.

Bron: KRO-NCRV, 2018