Haagse parochie staat met opblaasbare kerk op UIT
toegevoegd op: dinsdag 4 september 2018
VNB-redacteur

De parochie Maria Sterre der Zee hoopt zondag met een bijna 7 meter hoge opblaasbare kerk de aandacht te trekken op het UIT Festival. “Dit wordt een transparante kerk voor de zoekende mens.
De blikvanger van 5 bij 6,5 meter met een hoogte van 6,70 meter (inclusief torenspits met kruis) heeft uitristbare deuren met aan de lange zijden gotische ramen.

Het UIT Festival vindt dit weekend plaats in Den Haag. Het is traditioneel de opening van het Haagse culturele seizoen. Er zijn voorstellingen en optredens op verschillende podia in de stad. Op zondag is er een culturele informatiemarkt, straattheater en vijf buitenpodia. De opblaasbare kerk zal te vinden zijn aan het Lange Voorhout.

Naar de mensen toe

In een persbericht laat de parochie weten dat ze met dit ludieke initiatief de kerk letterlijk naar de mensen toe willen brengen. “Naast de berichten dat de kerken leeglopen, is er wel degelijk interesse in de religieuze boodschap van kerken”, zo schrijft de parochie.
Het doel is niet om mensen te activeren tot kerkbezoek – “alhoewel dat natuurlijk altijd mag” -, maar om bezoekers te activeren in het “betrokken zijn met elkaar”.
Het is geen toeval dat er is gekozen voor een doorzichtige kerk: “Onderzoek wijst telkens weer uit dat een grote groep mensen religieuze gevoelens koestert maar dat dit er niet toe leidt dat zij zich verbinden aan een kerkgenootschap. Dit wordt dus een transparante kerk voor de zoekende mens”, aldus de parochie.

Op reis

De opblaasbare kerk komt niet alleen op het UIT Festival te staan. De parochie gaat er ook mee “op reis”. Het is de bedoeling dat de transparante kerk op allerlei evenementen te zien is die door het jaar heen in Den Haag worden georganiseerd.
Gedacht wordt aan evenementen rond de opening van het nieuwe collegejaar, rond de gedeelde zorg voor vluchtelingen of culturele evenementen rond toneel, muziek en dans. “Wij hebben hier als kerk óók een verhaal bij. Het is de bedoeling om het gedachtengoed van het katholieke geloof te verbinden aan hedendaagse sociaal- maatschappelijke thema's.”
De Haagse parochie benadrukt “vooral niet te willen bekeren, maar de relevantie van de boodschap van het evangelie te willen laten zien”. 

Bron: Katholiek Nieuwsblad