HL1981 | 10-8-2019 | 23-8-2019 | Overig Diverse accommodaties | | 13 nacht(en) | Prijs vanaf € 1249,00 (excl. toeslagen)

boek nu
14-daagse belevingsreis via de Camino naar Lourdes (vanaf € 1249,00) VNB

Fietsen van ‘s- Hertogenbosch naar Lourdes
Het is in Lourdes dat Maria meerdere malen aan molenaarsdochter Bernadette is verschenen. Maria verzocht Bernadette een kapel te laten bouwen, sinds de bouw van de kapel trekt Lourdes jaarlijks miljoenen pelgrims van over de hele wereld. Lourdes is niet alleen een betekenisvolle plek. Het bedevaartoord ligt ook in een schitterende omgeving: midden in de Pyreneeën in het uiterste zuiden van Frankrijk. Pelgrimeren is van oudsher het afleggen of overbruggen van een afstand om tot jezelf te komen, tot God te komen en nieuwe mensen te leren kennen. Vandaag de dag kan pelgrimeren op verschillende manieren. Ben jij sportief? Wil jij op een bijzondere en uitzonderlijke manier pelgrimeren? Is fietsen één van jouw favoriete bezigheden? Ga dan mee op de fiets naar Lourdes. Fietsen en betekenisvol ontmoeten past namelijk perfect bij elkaar.

In 14 dagen van Noord-Brabant naar Zuid-Frankrijk
Heb jij altijd al een mooie sportieve fietsreis willen maken, maar wil je geen zorgen hebben over je bagage, de maaltijden en de overnachtingen? Dan is deze inspirerende belevingsreis die van alle gemakken voorzien is iets voor jou! Je fietst van ’s-Hertogenbosch naar Lourdes waarbij je dagelijks gemiddeld 120 kilometer aflegt. De route is opgedeeld in drie stops waar de cateringploeg je maximaal ondersteund en voorziet van koffie, uitgebreide lunches en snacks. Samen maken jullie er een betekenisvolle reis van en steek je ook af en toe een handje uit de mouwen om de cateringploeg te ondersteunen. Je verblijft in eenvoudige hotels waar je ’s avonds gezellig met je groepsgenoten kunt napraten over de tocht bij het driegangenmenu. En met jouw inzet haal je ook nog eens geld op voor het goede doel! Ga jij deze sportieve uitdaging aan?

Beleven en betekenisvol ontmoeten
Jij maakt deze inspirerende reis niet alleen. Samen met andere sportievelingen ga jij dit avontuur aan waarbij je samen hoge hoogtes bereikt en door diepe dalen reikt. Je deelt bloed, zweet en tranen en gedurende de belevingsreis komen de meest bijzondere gesprekken tot stand en ontstaan vriendschappen voor het leven. Je fietst iedere dag in een groep die wordt ingedeeld op basis van jouw fysieke en lichamelijke gesteldheid. Hiernaast wordt jij vanuit de reisleiding continu ondersteund en gefaciliteerd. Naast overnachtingen, diner en ontbijt op de meest bijzondere locaties verzorgen wij iedere dag een lunch, en koffie- en theemomenten in de ochtend en middag. Bananen, pasta, soep of eieren? Een team van specialisten zorgt ervoor dat jij iedere dag goed verzorgd de plaats van bestemming bereikt.

Oud-deelnemer: “Het drijft je tot je uiterste en zorgt dat je, je grenzen verlegd”
Henk Smits, nam deel aan de fietstocht van 's-Hertogenbosch naar Lourdes in 2016 en 2017:

"Via een imponerende kasteelroute langs de Loire trotseren we het hart van Frankrijk. De zon in je rug, tussen zonnebloemvelden en wijngaarden door fietsend. Frankrijk is een land met vele gezichten. Het drijft je tot het uiterste en zorgt dat je, je grenzen verlegd. Want fietsend Frankrijk trotseren. Bestaat er iets mooiers? Hoe verder we zuidelijk afdalen hoe gevarieerder de omgeving wordt. Heuvellandschap met enkele behoorlijke klimmen maken plaats voor vergezichten en vlakke velden. In de frisse buitenlucht, de geur van bloemen, planten en nieuw leven opsnuivend." > Lees verder.

De start van deze belevingsreis begint in de Sint Jan kathedraal van ‘s-Hertogenbosch waar je, als je dat wilt, de pelgrimszegen ontvangt. Je eerste fietsetappe volgt naar Zuid-Limburg. De komende dagen fiets je door de groene Ardennen van België en Frankrijk naar Châlons-en-Champagne waar je de kerk bezoekt die onderdeel is van de Camino: de Notre-Dame-en-Vaux. Door het heuvelachtige landschap met de vele wijngaarden van de Bourgogne, fiets je naar het bergachtige (uitgedoofde) vulkanische gebied van de Auvergne. Je bezoekt hier onder andere Nevers: de plek waar Bernadette opgebaard ligt. Via de bedevaartplaats Rocamadour en de oude stad Cahors kom je op woensdag 21 augustus in het prachtige bedevaartsoord Lourdes aan. De bestemming is bereikt! De volgende dag kun je Lourdes op eigen houtje verkennen of aansluiten bij het VNB programma. Op vrijdag 23 augustus ga je met de bus naar Toulouse vanwaar je terugvliegt op Amsterdam. De fietsen worden apart naar Nederland gebracht, waar je ze na een paar dagen op ons kantoor op kunt halen. Samen met andere sportievelingen ga jij dit avontuur aan en deel je dit unieke avontuur. Je fietst iedere dag in een groep die wordt ingedeeld op basis van jouw fysieke gesteldheid.

Programma
Het gedetailleerde programma volgt.
Lourdes toen … en nu
Mensen gaan al eeuwenlang op bedevaart naar ‘heilige plaatsen’, die om hun religieuze betekenis aantrekkingskracht uitoefenen. Bedevaarten zijn echter van alle tijden, want ook tegenwoordig hebben mensen behoefte aan bezinning en zoeken ze naar diepere waarden in het leven. Wie op pad gaat en open staat voor contacten komt andere mensen tegen die ook de taal van ontmoeting spreken. Juist die ontmoetingen in combinatie met een fysieke inspanning en het feit dat je er een goed doel mee steunt, maken deze sponsorfietstocht een reis naar Lourdes tot een bijzondere reis. Door die ervaring word je een ander mens.

Lourdes anno 1844
In 1844 was Lourdes een onbetekenend plaatsje aan de voet van de Pyreneeën, bestaande uit een paar pleinen en smalle straatjes. De burcht op de rots torende hoog uit boven de huizen. Het water van de Lapacca­beek -die buiten het dorp samenvloeide met de rivier Gave du Pau- werd gebruikt om de molens langs de beek aan te drijven. De mensen verdienden er voornamelijk de kost met het ontginnen van marmer- en leisteengroeven.

Het verhaal van Bernadette Soubirous
Bernadette Soubirous, dochter van een molenaar, werd op 7 januari 1844 geboren in de ‘moulin de Boly’. Ze leed aan astma en tuberculose. Door haar zwakke gezondheid en de armoede thuis kon ze niet vaak naar school. De mensen vonden Bernadette een vriendelijk en behulpzaam meisje. Ze was altijd goedgehumeurd en klaagde nooit. Bernadette was zeker niet dom, goedgeefs en een beetje koppig. Niets wees erop dat er ooit iets bijzonders in haar leven zou gebeuren; tot die dag van de eerste verschijning. Een dag die niet alleen het leven van haar en haar ouders, maar van heel Lourdes grondig zou veranderen.

Achttien verschijningen
Op 11 februari 1858 kreeg Bernadette, die toen veertien jaar was, een verschijning van een 'mooie dame, gekleed in het wit met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos'. Dit vond plaats in de grot van Massabielle, die in een verlaten en rotsachtige omgeving lag. Die verschijning -die alleen zij had- herhaalde zich en eindelijk, bij de zestiende verschijning op 25 maart 1858, kreeg Bernadette antwoord op haar vraag wie de dame was: “Ik vroeg het haar opnieuw, drie keer achter elkaar, steeds bleef zij glimlachen. Tenslotte waagde ik het voor de vierde maal en toen zei zij tegen mij, met de handen op de borst gevouwen, dat zij de Onbevlekte Ontvangenis was”. Op de avond van 16 juli 1858 verscheen de heilige Maagd voor de achttiende en laatste maal: “Zij verscheen me vanaf de gewone plaats zonder iets te zeggen…ik had haar nog nooit zo mooi gezien”.

Sindsdien gaan jaarlijks mensen uit vele landen van de wereld op bedevaart naar Lourdes.

Waarom naar Lourdes?
Vele duizenden pelgrims gaan naar Lourdes omdat zij geloven dat Maria daar verschenen is in een nis van de rots van Massabielle. Daardoor is Lourdes één van die plekken geworden, waar ‘de hemel de aarde raakt’. Zowel voor zieken als gezonden is het een oase van gebed en ontmoeting. In Lourdes kunt u niet alleen terecht met uw zorgen en verwachtingen, maar ook met uw dankbaarheid. De vieringen, de contacten en gesprekken, het stil genieten, samen bidden en zingen, de pelgrims die blijheid uitstralen en de hulpvaardigheid van de vele vrijwilligers: het zijn allemaal momenten die een diepe indruk achterlaten. Je voelt je geestelijk verrijkt. Een reis naar Lourdes is een betekenisvolle ontmoeting en een ervaring voor het leven die bemoediging geeft.

Deelnemers
Als fietser je extra kwetsbaar. VNB raadt jou dan ook sterk aan te allen tijde beschermende kleding en gesloten schoenen te dragen. Daarnaast is het dragen een goede helm op de fiets verplicht. Bij slecht weer is het raadzaam om een reflecterend veiligheidshesje te dragen. Je dient zelf zorg te dragen voor de juiste uitrusting. Gepaste fietskleding biedt naast bescherming ook comfort. Jij bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. VNB kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor eventueel letsel tijdens de reis. Je dient je te allen tijde te houden aan de plaatselijke verkeerregels.

Eigen fiets
Deelname aan de VNB belevingsreis gebeurt per eigen fiets. Elektrische fietsen zijn niet toegestaan. Uiteraard zijn er aan het meenemen van uw eigen fiets voorwaarden verbonden.

1. Je dient zelf toezicht te houden op de chauffeur die de fiets in- en uitlaadt en zo nodig een helpende hand aan te bieden.
2. Wij wijzen je erop dat, hoewel de fiets uiteraard zo vakkundig mogelijk en met de grootste zorg vervoerd wordt, het vanzelfsprekend niet uit te sluiten is dat er (minimale) schade aan de fiets ontstaat tijdens het vervoer dan wel tijdens het in- en uitladen van de fiets. VNB is voor deze schade niet aansprakelijk.
3. VNB adviseert om je fiets voorafgaand aan de reis aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen. VNB heeft geen mogelijkheden om tijdens de reis eventuele grote reparaties aan de fiets uit te voeren. Uiteraard verleent VNB in een dergelijke situatie wel hulp en bijstand voor zover VNB daartoe in staat is. VNB kan niet garanderen dat er ter plaatse een fietsenmaker beschikbaar is met kennis over jouw fiets. Het kan dus voorkomen dat eventuele defecten aan de fiets niet gedurende de reis gerepareerd kunnen worden.
4. Indien op enig moment blijkt dat aan de voorwaarden niet voldaan is, kan de fiets niet vervoerd worden. De schade die hieruit voortvloeit, komt alsdan voor jouw rekening; VNB is hiervoor expliciet niet verantwoordelijk.

Voorwaarden van de fiets
1. maximale hoogte tot aan bovenkant stuur 110 cm
2. maximale lengte van band tot band 185 cm
3. maximale bandbreedte 37 mm
4. het stuur dient een kwartslag gedraaid te kunnen worden (zodat de fiets in de bus of aanhanger vervoerd kan worden). Houd er rekening mee dat je mogelijk gereedschap nodig hebt om het stuur te kunnen draaien; uiteraard dien je er zelf voor te zorgen dat je dat gereedschap bij je hebt. Wij raden je aan om voorafgaand aan de reis, het stuur al een keer te draaien.
5. de fiets mag geen uitstekende voorwerpen bevatten. Dit betekent dat onder andere, maar niet limitatief, fietstassen, mandjes, fietscomputers, kaarthouders en stuursteunen door jou dienen te worden verwijderd alvorens de fiets in de bus of aanhanger wordt geplaatst. Houd er rekening mee dat je mogelijk gereedschap nodig hebt om deze items te kunnen demonteren; uiteraard dien je er zelf voor te zorgen dat je dat gereedschap bij je hebt. Wij raden jou aan om voorafgaand aan de reis, de items al een keer te demonteren.

Kun jij deelnemen aan deze reis?
Deelname aan deze sponsorfietstocht is in principe voor iedereen opengesteld. Toch hebben wij gemeend een aantal uitgangspunten te moeten formuleren waardoor de fietser en de begeleider zich een beeld kan vormen over deze unieke fietstocht.

Uitgangspunten en criteria
Deelnemers moeten een goede gezondheid en conditie hebben
In staat zijn meerdere dagen achter elkaar 125 km kunnen fietsen (Duo's ca.62 km per dag)
Er is geen medische begeleiding tijdens de reis aanwezig
Deelname: Wie het eerst komt wie het eerst maalt
Start op zaterdag 10 augustus vanuit Den Bosch
Duur 14 dagen (13 overnachtingen, 12 dagen fietsen, 1 dag Lourdes, 1 dag terugreis)
Op deze reis is er plaats voor 40 fietsers en 10 begeleiders
Er zijn onderweg gereserveerd: 20 x een 2-persoonskamer en 10 x een 1-persoonskamer
Bagage gewicht: maximaal 15 kg per persoon (excl. fiets en evt. reserveonderdelen)
Overnachtingen in hotels in de goedkope klasse en/of kloosteraccommodatie
Vanuit Lourdes gaan we met de bus en het vliegtuig naar Nederland
Begeleidingsteam: max. 10 personen, waarvan minimaal 6 personen met een rijbewijs

We onderscheiden in het begeleidingsteam een aantal functies, te weten
1 hotelleider
1 pastorale begeleider
1 fotograaf/verslaggever
5 algemene begeleiders met rijbewijs

Elk lid van het begeleiders-team heeft een taak in de catering, koffers en algemene ondersteuning.

Reissom:
De totale reissom bedraagt € 1.249,00. Daarbovenop wordt 150,00 in rekening gebracht voor het ondersteuningsfonds van VNB. Dit is een fonds van waaruit pelgrims die een Lourdes bedevaart niet volledig kunnen betalen, financieel ondersteund worden.

Een globale dagindeling ziet er als volgt uit:
07.00 uur opstaan
07.15 uur gezamenlijk ontbijt
08.00 uur vertrek fietsers (in volgorde, eerst groep A dan B en dan C)
10.30 uur Koffie/theepauze
12.30 uur Lunch
15.00 uur Theepauze
18.00 uur Aankomst hotel
19.30 uur Gezamenlijk diner

De bagage wordt dagelijks van het ene naar het andere hotel gebracht. Tijdens de heenreis zijn er 3 of 4 begeleidende auto's. Fietsers met een GPS-systeem krijgen vooraf de route toegestuurd zodat men die kan opladen. Daarnaast ontvangt elke deelnemer per dag een routeboekje. Voor het vervoer van de fietsen terug naar Nederland wordt gezorgd.

Verblijf verlengen
Degene die langer in Lourdes willen verblijven kunnen een aantal nachten bijboeken. De meerprijs is afhankelijk van de hotelkosten en de kosten van het vliegticket.

Informatiebijeenkomst 
Op woensdag 12 juni 2019 wordt er om 16.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden op het Bureau VNB, Pater van den Elsenstraat 10 in 's-Hertogenbosch. Een uitnodiging hiervoor volgt nog.

Trainingsweekenden
- Kevelaer: zaterdag 15 en zondag 16 juni 2019 Zie voor meer informatie de website
- Banneux: zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019. Let op: heuvelachtig parcours

Inclusief
Verblijf op basis van een tweepersoonskamer of zaal en volpension (ontbijt en diner in hotel, verzorgde lunch onderweg) in
eenvoudige hotel- en/of kloosteraccommodaties
  Reis per vliegtuig terug naar Nederland
Fietsenservice Lourdes- Nederland
Nederlandstalige (pastorale) begeleiding
Fooien, belastingen, boekings- en administratiekosten, bijdrage aan het Heiligdom en bijdrage Calamiteitenfonds


Exclusief
Reis- en/of annuleringsverzekering. Wij raden jou aan deze af te sluiten
Reis van jouw woonplaats naar 's-Hertogenbosch op zaterdag 10 augustus
Reis van Schiphol naar jouw woonplaats op vrijdag 23 augustus
Consumpties en overige uitgaven van persoonlijke aard
• € 150,00 bijdrage aan het VNB-Ondersteuningsfonds
•Mogelijke toeslagen (indien wijzigingen in de vervoerskosten of verschuldigde (nieuwe) heffingen - zoals brandstoftoeslagen - daartoe aanleiding geven, behoudt VNB zich het recht voor deze door te berekenen aan de pelgrim)


Verzekering eigen fiets
Het is belangrijk dat je goed verzekerd op reis gaat. Mogelijk heb je een doorlopende reisverzekering die ook dekking biedt voor fietsreizen en meer specifiek voor de eigen fiets tijdens de fietsreis. Indien dit niet het geval is, kun je uiteraard zelf een verzekering afsluiten. Daarnaast is het ook mogelijk om via onze organisatie een reisverzekering af te sluiten.

Boekingsinformatie
- Indien je geen kamergenoot opgeeft, krijg u automatisch een eenpersoonskamer.
VNB adviseert u om bij het boeken van uw bedevaart een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten bij het onverhoopt moeten annuleren of afbreken van uw reis. De reisverzekering dekt medische kosten als aanvulling op uw zorgverzekering. Verder is een snelle schadeafhandeling bij verlies, diefstal of beschadiging van uw bagage ook inbegrepen. Het is dan prettig dat u zich om de financiële gevolgen geen zorgen hoeft te maken. VNB werkt voor haar reis- en annuleringsverzekeringen samen met Allianz Global Assistance, een betrouwbare partner op het gebied van verzekeringen.

Reisverzekering
Voor alle reizen is de reis-en annuleringsverzekering exclusief. U kunt via ons de benodigde verzekeringen afsluiten. Uw verzekering wordt ondergebracht bij Allianz Global Assistance.
Een uittreksel van de verzekeringsvoorwaarden wordt op verzoek toegezonden. 

Kik op onderstaande link om de algemene voorwaarden van de reisverzekering te downloaden.
 

Fiets
Bij de reisverzekering combinatie B is een fiets verzekerd tot maximaal € 350,00. Tegen een toeslag is de fietsdekking te verhogen:
Dekking             Toeslag
Tot € 750           € 0,30 per fiets per dag
Tot € 1250         € 0,40 per fiets per dag
Tot € 2250         € 0,50 per fiets per dag
 
Schade
Heeft u tijdens uw reis schade opgelopen? Dan kunt u door middel van het invullen van het schadeformulier een vergoeding aanvragen wegens geleden schade.
U kunt het gewenste schadeformulier digitaal invullen (klik op een van de onderstaande links).
Stuur het ingevulde formulier daarna op naar:

Allianz Global Assistance
Afdeling Schade
Postbus 9444
1006 AK Amsterdam
 
 
EHIC-kaart
Tijdens uw reis heeft u, als Nederlands verzekerde, recht op medische zorg die op dat moment noodzakelijk is. Met een Europese verzekeringskaart (European Health Insurance Card – EHIC) krijgt u een snellere toegang tot medische zorg. VNB adviseert u om de gratis EHIC-kaart aan te vragen. Dit kan bij uw zorgverzekeraar. Het gebruik van deze kaart is niet verplicht. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.
 
Annuleringsverzekering
VNB biedt u twee mogelijke annuleringsverzekeringen aan. Kik op onderstaande link om de algemene voorwaarden van de annuleringsverzekering te downloaden.
 
Algemene voorwaarden annuleringsverzekering

Standaard Annuleringsverzekering met VNB-korting
U krijgt bij annulering vóór de reis de annuleringskosten vergoed. Dit betreft de verschuldigde (gedeeltelijke) reissom of overboekingskosten in het geval van annulering van de reis. Als u eerder naar huis moet, krijgt u de niet-gebruikte dagen vergoed.

Dubbel-Zeker Annuleringsverzekering
U krijgt bij annulering vóór de reis de annuleringskosten vergoed. Als u eerder naar huis moet, krijgt u de volledige reissom terug, zelfs tot op de voorlaatste dag van de bedevaart.

Uw annuleringskosten worden o.a. vergoed bij:
- Ernstige ziekte, ongeval of overlijden van uzelf of uw reisgenoten
- Levensgevaarlijke ziekte van directe familieleden (1ste of 2de graad)
- Dringende zorgbehoefte van directe familieleden (1ste graad)
- Zwangerschap
- Echtscheiding
- Annulering met geldige reden door een reisgenoot, die bij Allianz Global Assistance of elders een    annuleringsverzekering heeft afgesloten.

Meeverzekeren

Waarnemer
Uw zakelijke compagnon of degene die op uw privé-bezittingen past, kan de met u gemaakte afspraken niet nakomen door ongeval, ziekte of overlijden van deze persoon zelf of van directe familieleden (1ste of 2de graad).

Extra persoon
U wilt de annuleringskosten vergoed krijgen bij overlijden, levensgevaar of dringende zorgbehoefte van een dierbaar persoon die geen directe familie is.


Zorgplicht
U wilt uw vakantie kunnen annuleren of afbreken wanneer een 2de graadsfamilielid plotseling zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval (zorgplicht voor 1ste graadsfamilieleden is standaard meeverzekerd).
Indien u een annuleringsverzekering wenst af te sluiten, verzoekt VNB u om dit aan te kruisen op de aanmeldingskaart of het digitale aanmeldingsformulier op de website en de gevraagde gegevens in te vullen. Wanneer u de boeking heeft bevestigd door het voldoen van de aanbetalingsnota is uw boeking definitief.
Mocht u onverhoopt moeten annuleren, dan is VNB genoodzaakt per persoon annuleringskosten in rekening te brengen. Conform de ANVR-voorwaarden is dit minimaal € 95,00, afhankelijk van het aantal dagen dat u annuleert vóór aanvang van de reis. Deze kosten kunt u eventueel verhalen op de door u afgesloten annuleringsverzekering.

Premieoverzicht Annuleringsverzekering

Standaard Annuleringsverzekering met VNB-korting

  • 5,25% (i.p.v. 5,5%) van de totale reissom (excl. assurantiebelasting)
  • Poliskosten € 2,50 (i.p.v. € 4,50) per polis

Dubbel-Zeker Annuleringsverzekering

  • 6% van de totale reissom (excl. assurantiebelasting)
  • Poliskosten € 4,50 per polis

Bij uitbreiding met een Waarnemer of Extra persoon, inclusief Zorgplicht (maximaal 2 personen) 1% extra per opgegeven persoon (excl. assurantiebelasting)

De assurantiebelasting bedraagt 21% over de premiekosten van de annuleringsverzekering.

Betaling
U ontvangt twee acceptgirokaarten. Eén voor de aanbetaling en de kosten voor de eventueel af te sluiten verzekeringen en één voor het resterende bedrag.

De factuur met de premiekosten van de annuleringsverzekering is tevens uw verzekeringsbewijs.
Bewaar deze factuur dus goed.
 
Volledige voorwaarden
Voor uitgebreide definitieve voorwaarden en verzekerde bedragen verwijzen we u naar het dekkingsoverzicht en de Bijzondere Voorwaarden Annuleringsverzekering/Dubbel Zeker Annuleringsverzekering. Klik hier om de documenten te bekijken.

Meer informatie :
Voor vragen over je boeking neem je contact op met

VNB
T (073) 681 81 11
E info@vnb.nl
W www.vnb.nl

Klik hier om de folder te bekijken.