Bedevaart Polen PO1704 - dag 7

vrijdag 23 juni 2017 | Anne-Marie Barendse en Greet Jansen

Zwarte Madonna

Na een hectisch ontbijt gingen we vanmorgen om 08.45 uur op weg naar het Heiligdom van de Zwarte Madonna van Czestochowa. Om 09.30 uur hadden we in een mooie kapel met heerlijke zachte stoelen onze Eucharistieviering.

Tijdens de Communie zong Steef van der Wilk een prachtig russisch Marialied, genaamd Oetolie Boleznie. De vertaling ervan is “Huil niet om mij o Moeder, want ik zal opstaan en verheerlijkt worden en eeuwige roem Gods. In geloof en liefde”.

Na de viering kregen we een rondleiding van een 80 jarige pastoor die ons eerst leidde naar de Zwarte Madonna waar we het slotlied van de Eucharistie zongen. Op een gegeven moment ging het orgel ook meespelen, echt een emotioneel moment, prachtig. Vervolgens gingen we de rijkdommen van het Heiligdom bekijken. Het leek erop of onze rondleider de Westlandse mentaliteit had, alles ging vlug, vlug, vlug.

 

Kruisweg

Na de rondleiding liepen we met alle bedevaartgangers naar het Mercure Hotel voor een fantastische lunch. Tijdens de lunch barstte de bui los die de hele morgen al dreigend boven onze hoofden hing.

Om 14.15 uur gingen we gezamenlijk terug naar het Heiligdom om rond 15.00 uur de Kruisweg te bidden. Daar aangekomen was het veel te rumoerig en te druk om het buiten te doen en er werd besloten om de Kruisweg in dezelfde kapel te houden met die heerlijke zachte stoelen. De pastoor heeft er een zeer waardevolle Kruiswegviering van gemaakt.

Daarna kon er tot 17.15 uur koffie gedronken worden of geshopt of wat ieder maar wilde.

Vanavond ging bus 2 uit eten en bus 1 bleef thuis. Na een heerlijk diner bleven er nog een aantal mensen gezellig napraten.