Bedevaart Polen PO1704 - dag 9

zondag 25 juni 2017 | VNB-verslaggever

Na een heerlijke nachtrust in een prachtige hotelkamer wacht ons een heerlijk ontbijt. Iets later dan gepland vertrekken we uit Leipzig voor onze terugtocht naar het eindstation Naaldwijk in het Westland. Maar niet voordat we in Kevelaer onze slotviering gehouden hebben. Kevelaer is niet geheel onbekend bij de Westlanders. Reeds in 1819 was de eerste georganiseerde bedevaart vanuit het Westland naar Kevelaer. De oprichting, met goedkeuring van paus Pius VII, van het broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer werd een feit.

Kevelaer is een bedevaartplaats net over de Duits-Nederlandse grens vlak bij Kleef. Het heeft niet de bekendheid als Lourdes, hoewel het verhaal over Kevelaer veel ouder is. Rond Kerstmis van het jaar 1641 hoort de vrome marskramer Hendrik Busman op de heide van Kevelaer nabij een hagelkruis tijdens zijn gebed een stem: "Bouw mij op deze plaats een kapelletje!" Hij hoorde op drie verschillende dagen deze geheimzinnige stem. Zijn vrouw zag in een nachtelijke verschijning een afbeelding van Maria als "Troosteres van de bedroefden". Zij had een tijd eerder deze afbeelding gezien in de handen van twee soldaten. In 1642 reeds kon de pastoor van Kevelaer het genadebeeld in het door de marskramer Hendrik Busman gebouwde kapelletje plaatsen.

Na aankomst in Kevelaer gingen we te voet door de Busmannstrasse naar het Parkhotel waar een heerlijke warme en koude lunch voor ons klaar stond. We hebben deze week wel heel veel en lekker gegeten!! Van daar was het nog maar een klein stukje lopen naar de Biechtkapel voor onze afsluitende viering van deze wel heel indrukwekkende en gezellige bedevaart. Het deed ons goed zo om met elkaar op pad te zijn. Het thema Geloof verbindt heeft zeer zeker z'n uitwerking gehad.

Nadat we nog eventjes in de Kaarsenkapel het Westlandse schild uit 1892 konden aanschouwen, werden op de Kapellenplatze de nodige kaarsen aangestoken. De bedevaart kwam hiermee ten einde. Moe maar zeer voldaan trokken we via de Hauptstrasse Kevelaer weer uit om onze bus op te zoeken. Tijdens de laatste etappe, iets meer dan twee uur rijden naar het Westland, werden de nodige dankwoorden gesproken en kwamen de reisleiders persoonlijk afscheid nemen van alle pelgrims. We hadden deze bedevaart voor geen goud willen missen. Dank aan de organisatie voor het enorme werk dat hieraan voorafgegaan is en de uitstekende begeleiding tijdens de gehele reis. Het was top!!