Zorgbedevaart Kevelaer KE1711 - dag 1 t/m 3

zondag 25 juni 2017 | Mieke van Aalten

Dag 1 – 23 juni 2017
Voor de derde keer is er een zorgbedevaart naar Kevelaer georganiseerd. Net over de grens met Duitsland ligt deze voor vele Nederlanders bekende kleine bedevaartsplaats. Maria wordt hier vereerd als “troosteres van de bedroefden”.

Kevelaer viert dit jaar zijn 375 jarig jubileum. Rond elf uur druppelen de deelnemers aan deze reis binnen in Hotel Klostergarten. We beginnen op het terras met een kopje koffie terwijl de eerste gesprekken plaatsvinden. Het voormalig klooster is nog te herkennen aan de galerij die naar de kapel leidt. Na de lunch vertrekken we naar het centrum van het stadje naar het Heiligdom. Uiteraard gaat het nieuwe vaandel mee. Het is de allereerste keer dat het gebruikt wordt. Emma-Marie Koch, een trouwe pelgrim, heeft dit geborduurd voor de VNB zorgreizen. Zij is als pelgrim ook mee met deze reis. Met recht mag zij trots zijn op het resultaat! Hehr. Theo Lamers zegent de meegenomen bedevaartkaars bij de Genadekapel en na gezamenlijk gebeden te hebben wordt de kaars ontstoken. De kaars zal later geplaatst worden in de Kaarsenkapel. Hierna nemen we deel aan de Maria lof in de grote Basiliek. Hoewel het Duitstalig is, is het herkenbaar voor de meeste deelnemers.

Wat zeker gedaan moet worden in Kevelaer is een terrasje met “kaffee und torte”. We laten ons dan ook allen verleiden om op het terras op de hoek naast de Basiliek hiervan te gaan genieten. Dit zal niet de enige keer zijn deze reis! De Haupstrasse lonkt met al zijn winkels en de eerste souvenirs worden al snel gekocht. Het kleine, knusse centrum maakt Kevelaer overzichtelijk en gemakkelijk. Al ga je alleen op stap; je komt de medepelgrims gegarandeerd weer tegen ergens.

Om 18.00 uur ontmoeten we elkaar in restaurant “Alt Derp” waar we dineren. Het smaakt ons goed. Hierna lopen we op ons gemak terug naar het hotel.
In de bijzondere kapel van het hotel gaat onze priester Theo voor in het avondgebed. Een avondgebed wat bijzonder eindigt met het zegenen van het vaandel. Een vaandel dat beschikbaar zal zijn voor iedere VNB zorgreis die vanaf nu zal plaatsvinden. We praten na over een gevarieerde eerste dag van de zorgreis met een drankje op het terras van het hotel.

Dag 2 – 24 juni 2017
De tweede dag begint met een heerlijk ontbijt met Duitse broodjes. Ook bij deze bedevaart voelen we de saamhorigheid groeien. Hoe snel voel je, je vertrouwd en wordt er gepraat en geluisterd naar elkaar. Luisteren doen we ook in stilte als we later op de ochtend de Grote Kruisweg bidden. Theo gaat ons voor in gebed en weet ons menig keer te raken. Het lijdensverhaal van Jezus neemt ons mee op ons eigen levenspad. Hier bij Maria in Kevelaer, de troosteres van de bedroefden.

Na een kop koffie/thee met uiteraard gebak en de lunch in ons hotel gaan we op ons gemak weer terug naar het Heiligdom. Het hotel waar we verblijven ligt op een kwartiertje lopen van het centrum. Een mooie wandeling langs de oude muur waar je de vele vogels in de voormalige kloostertuin hoort zingen. In de Biechtkapel hebben we een Eucharistieviering met een “vreemde eend in de bijt” die een rol gaat spelen in de preek.

We verkennen het Heiligdom met een rondleiding door Theo. Daarna wordt de inwendige mens versterkt met het diner. Als avondprogramma staat de Lichtprocessie gepland. In Kevelaer is dit alleen op de zaterdagavond. Het tijdstip blijk echter gewijzigd, we komen dus te laat. Als alternatief hebben we kort gebeden bij de Genadekapel. Ondanks de motregen besluiten we de avond met een drankje op het terras.

Dag 3 – 25 juni 2017
Op de derde en laatste dag gaat ’s ochtends na het gezamenlijk ontbijt ieder zijn eigen gang. Er wordt nog gewinkeld, koffie met het Kevelaers gebak gegeten, nog een kaarsje gebrand, rustig gewandeld of deel genomen aan de vieringen in de kerken. De bedevaart loopt ten einde.

Na de lunch nemen we hartelijk afscheid van elkaar. Ondanks dat we slechts drie dagen in elkaars gezelschap hebben doorgebracht voelt de beleving en de aanwezigheid van en met elkaar als (mede)pelgrim veel langer.