Fietsen naar Fatima - Dag 14 Jaca

zaterdag 29 juli 2017 | VNB

Vanuit Lourdes rijden de fietspelgrims naar hun volgende bestemming richting Santiago: Jaca (Spanje). Ze gingen de hoogste berg over van de hele route. Bekijk hier het filmpje.

 

Vrijdag 28 juli - Verslag van Anneke

Tijd om afscheid te nemen. Zoals intussen gewoon is:  7 uur ontbijten en 8 uur pleite. Maar voordat we pleite gaan is daar toch echt het afscheid nemen van de achterblijvers. Voor de één heel makkelijk, voor de ander stiekem een traantje wegpinken. Dan vertrekken we toch echt. De koffiepauze is in Louvie-Juzon. Het wordt een pittig dagje voor onze fietsers. We pakken vandaag een colletje van zo'n 1600 meter. De hoogste col van deze route. De klim van 56 kilometer
 wisselt steile stukken (9%) af met vals plat. Voor de rest gewoon maar genieten dan. Voor tienen staat de eerste van de zes groepen alweer aan onze kraam. Maar we kunnen het aan. Ook de tweede en derde groep zijn nog voor tienen binnen en niet veel later de vierde vijfde en zesde groep ook. Na de koffie rijden we verder naar Bedous. Tot nu toe is het goed fietsweer. Weliswaar bewolkt, maar met een graad of 20 fijn om te fietsen. Voor elven zit alles alweer op de fiets. De snelle Jelles fietsen nog een colletje extra. Col de Marie Blanc. Bovenop de Marie blijven we even wachten op deze groep en reiken daar hun jasjes of bodywarmer aan. Daarboven is het een stuk kouder. Op de soepplaats in Bedous aangekomen is het dringen rond de tafels. Het lijkt vandaag wel of ze uitgehongerd zijn. Of het is de heerlijke uiensoep waar ze op afkomen. Vandaag is het ook niet alleen een boterham met ei waar ze om vragen. Ik smeer zomaar anderhalf brood met appelstroop en de ontbijtkoek is ineens ook heel erg in trek. Als we hier vertrekken is het 24 graden in Bedous. De zon begint steeds meer te schijnen. Hoe dichter we bij de Col du Somport komen, des te warmer wordt het. 27 Graden. En het ergste klimwerk moet nog gaan komen. Het is een hele klim deze berg. Één voor één vechten ze zichzelf een weg naar boven. Kleddernat van het zweet maken ze ook dankbaar gebruik van de extra stop . En om even de bidons te vullen en een beker cola te drinken. Evenzo drogen in de wind kano geen kwaad. Dan klimmen ze weer dapper door tot de top. Ik benijd ze echt niet. Petje af voor dit "kunststuk.
 
Col de Somport
Zie ze ze gaan, zie ze vechten
En dat alles om een berg te "slechte"
Vol goede moed op hun stalen ros
Trapt men er stevig op los
Kijk ze zweten, kijk ze hijgen
Als ze meter voor meter verder stijgen
Kijk ze zwoegen, kijk ze ploeteren
Hóór hoe ze in stilte foeteren
Langzaam, héél  langzaam aan
Zie je ze naar boven gaan
Ik kan de pijn in de ledematen bijna voelen
Is dít nou het fietsen waar ze op doelen?
Aangekomen op de top
Is er applaus en een welkome stop
De Spaanse grens is nu bereikt
De meeste zijn kapot zoals het nu lijkt
Maar na de afdaling en al het zweten
Zijn ze dat hopelijk heel snel vergeten
Voor deze prestatie een dikke vette tien
Voor al jullie moed en al jullie afzien
Een lauwerkrans, een pluim, een veer
En volgend jaar............ gaan ze gewoon weer !!!
 
Met onze eerlijk verdiende Jacobsschelp, op naar Jaca in Spanje.
Wat een kanjers van fietsers hebben we mee.
Geweldig. Proficiat!!!
Spreuk van de dag
Je mag soms de moed verliezen, maar nooit de hoop opgeven.