Bedevaart Santiago & Fatima - SF1702 dag 2

zondag 10 september 2017 | Nella en Zuster Tas

Vandaag vertrokken om ca. 9.00 uur vanaf ons hotel met de bus naar Santiago. Vijf kilometer voor Santiago was voor veel pelgrims het einde van de busreis. Van hieruit liepen wij met een groep van 20 personen de laatste kilometers van de camino. Een prachtige omgeving, de stilte van de zondagmorgen, al lopend Santiago binnen treden. De pastoor, Carla, Geeske, Gert en Nella hebben gedurende onze wandeltocht tien weesgegroetjes van de rozenkrans gebeden. Wat een beleving!

Nadat we waren aangekomen in Santiago woonden we de 12-uursmis in de kathedraal bij. De vele nationaliteiten maakten de viering bijzonder waarin een bisschop, met diverse priesters die in Santiago aanwezig zijn waaronder onze priesters zehr. Sestito en zehr. Van der Plas, voor zijn gegaan. Een eerste aanblik in de kathedraal overweldigde ons: wat weids, groots en wat een mensen. Het is ontzettend druk en je hebt geluk wanneer je een zitplaatsje weet te veroveren. Na tien minuten maakt de buurman plaats voor een mevrouw. Deze mevrouw bleek een Nederlandse te zijn die gisteren was aangekomen in Santiago en gedurende haar pelgrimstocht ruim 1000 km had gelopen. Ze kwam uit Heemstede waar ik ook vandaan kom. Naarmate het gesprek vorderde bleek dat we een aantal gemeenschappelijke vrienden hadden. Hoe klein kan de wereld zijn.

Ondanks dat de mis in het Spaans is kwamen veel Latijnse gezangen bekend voor en konden we meezingen. Daar is dan toch de verbondenheid met de wereldkerk. Aan het einde van de mis gingen zes mannen met elkaar, naast het altaar, met een groot touw in de weer. Zij droegen er zorg voor dat we werden bewierrookt. Dit was een hele beleving met het grote wierookvat dat door middel van dit touw door de kathedraal werd geslingerd.

Achter in de kathedraal is een trapje naar beneden. Wanneer je hier naar beneden gaat vind je in een crypte de achterblijfselen van St. Jacob. Een heel intieme en stille plaats met een bidstoel en een elektrische kaarsentafel. Wanneer je even verder op naar boven gaat zie je pas het hoofdaltaar met enorme kolommen er om heen. Beelden van goud vormen een soort kapel. Een indrukwekkend schouwspel.

Volgend op de dienst stond een uitgebreide lunch op ons te wachten. Na deze genuttigd te hebben, hebben wij met alle pelgrims een stadwandeling gemaakt. Moe, maar voldaan kwamen we in ons hotel aan.