Bedevaart Santiago & Fatima FA1701 - dag 8

maandag 11 september 2017 | C. Schoolenberg


Om 7 uur ontbijt we en om 8 uur stappen we in onze bus op weg naar Lissabon. We vertrekken met echt typisch Nederlands weer: 16 graden en miezerig. Vlak voor het uitspreken van het reisgebed lost de mist op en opent zich de hemel met een stralende zon.

De gids voor vandaag is de Heilige Hadrianus van Nicomedie, de patroonheilige van Lissabon. (H)Adrianus was een heidens officier en hoofd van de gevangenis bewakingsdienst ten tijde van keizer Galerius (293 - 311). Als zodanig raakte hij onder de indruk bij het zien van de standvastigheid der christenmartelaren en voegde zich bij hen. Dat kwam hem op een zelfde behandeling te staan. Waarschijnlijk omdat in Lissabon op voorspraak van Adrianus een pestepidemie tot staan is gebracht, is hij sinds de 12e eeuw de patroon van de stad Lissabon.

Onze tweede gids vandaag was Paula, een Portugese dame die zeer goed Nederlands sprak. Zij leidde onze chauffeur door de stad, waardoor wij vele bezienswaardigheden zagen terwijl zij het verhaal bij de bezienswaardigheid vertelde. Het eindpunt was Christo Rei, een groot Christus beeld boven op een berg aan de oever van de Taag. (In Rio de Janeiro staat een zelfde beeld.) In de kapel in de voet van dit beeld hadden we de viering met de handoplegging. Een zeer bijzonder moment. In zijn inleiding tot de viering stond onze pastor stil bij de datum van vandaag, "nine eleven". Een dag die de wereld heeft veranderd.

Als toegift maakten wij nog een korte stop bij de verdedigingstoren die in de 16e eeuw bij de haven van Lissabon werd gebouwd om deze haven te beschermen tegen piraten.