Bedevaart Santiago & Fatima - SF1702 dag 3

maandag 11 september 2017 | Eleonora en Henk

Maandag 11 september, wakker worden met het getik van regen op de luiken. Hoe Hollands en toch in Spanje zijn. Deze dag op weg naar Coimbra en Fatima. Een lange bustocht van 3,5 a 4 uur in het vooruitzicht en het wordt nog later omdat de bus niet op tijd is bij vertrek.
Bij de grensovergang van Spanje naar Portugal is het uur door het tijdsverschil alweer ingelopen. Bij de Portugese grens wordt het gebed van Paus Francesco, bij zijn bezoek aan Fatima dit jaar, gebeden. Pastor Bruno deelt het gebed uit.
Na iedere strofe klinkt een Ave, Ave, Maria. De rit voert ons door bergachtig gebied, langs uitzichten op de Atlantische Oceaan, wijngaarden, stille meren met mosselbanken, tuinbouwgebieden en door gebieden waar deze zomer het hevig inferno woedde. Bomen staan als sprietjes in een geblakerd woud.
Schokkend om over de snelwegen te rijden en te realiseren dat dorpsbewoners hier ingeklemd raakten door het vuur. Het wordt gezellig in de bus, veel gepraat en af en toe komt er iemand langs die snoepjes uitgedeeld.
Pastor Bruno stelt voor een lang zal zijn leven te zingen voor bestuurslid Gerda van de Lourdesgroep. Zij wordt 60 jaar en het lied dan via de App te verzenden.
Als we Portugal inrijden moeten wij ons horloge stellen - een uur terug naar bij 10 uur.
De chauffeur zet zijn bus stil voor 45 minuten pauze en dat is voor ons koffietijd en bijpraten.
Veel moeders bellen even met het thuisfront. De koffie geeft ons een frisse oppepper en wij rijden opgewekt in combinatie met een zacht fado muziekje op de achtergrond verder.
Dan volgt een uitleg over de geschiedenis van de stad Coimbra, eens de hoofdstad van het land. De stad wordt verdeeld in een bovenstad en een benedenstad met winkels langs de haven. De brug over het water zorgt voor de verbinding. Zuster Wilhelmina Tas ontmoet een mede broeder van de congregatie die vanmiddag voor de bovenstad onze gids is.
De zusters Augustinessen van Heemskerk hebben via deze gids aan de congregatie in Coimbra enige grote inventarisstukken zoals kandelaren, kazuifels en bidstoeltjes. Dit omdat men in Heemskerk met de afbouw zijn begonnen.

Antonio, de gids, brengt ons naar de Santa Cruz kerk met zijn fraaie, blauwe tegelsplateau en een heiligbeeld van Heilige Antonius in pij toen hij nog Augustijn was, voordat hij overstapte naar de orde van de franciscanen.

Daarna rijden wij met de bus langs de universiteit en zien wij groepen studenten die worden ingewijd in het nieuwe studiejaar, keurig in het zwart gekleed.
Het plein van de universiteit geeft een prachtig uitzicht over de onderstaand en de rivier de Mondeo. Een bruidspaar laat zich hier fotograferen. Onze groep legt dat uiteraard direct vast.
Helaas was er door tijdsgebrek geen gelegenheid om de universiteitsbibliotheek te bezoeken. Dit is een parel in de rij van de werelderfgoed goederen.

Door met de bus naar het Mosteiro de Santa Clara Nova Klooster. Hier ligt in een graftombe Isabel van Aragon, koningin van Portugal, later werd zij Elisabeth van Thüringen.
Zij gaf 3 juwelen kronen weg aan de kardinaal van Santiago, bestemd voor de armen.
Bij de uitgang geven velen een gift, want hier en daar brokkelt er wel een steentje omdat deze los zit.
Snel met de bus naar Fatima in het spitsverkeer, waar weer een heerlijke maaltijd voor ons klaar stond.
Het was een dag met heel veel indrukken en betekenis vol ontmoeten, weer heel anders dan gisteren in Santiago.