Bedevaart Lourdes LO1774 - dag 3

woensdag 4 oktober 2017 | VNB-verslaggever

Vanochtend mochten we uitslapen tot 6.30 uur, eerst een lekker kop koffie en aan de slag. Na de zorg gaan we genieten van een Frans ontbijt om daarna bijtijds te vertrekken richting de Kapel Mater Dolorosa, Het is al een hele kruisweg om te voet of met de rolstoel boven te komen. In deze kapel is er een eucharistie viering voor de gehele bedevaart waar de aalmoezenier Hans Hermens ons in voor gaat.

Na de viering gaan enkele groepen de grote kruisweg op de berg lopen en anderen volgen de kruisweg aan de overzijde van de Gave onder leiding van de pastores.
Het volgen van de kruisweg zeer indrukwekkend, zeker omdat iedereen wel zich herkent in een bepaalde statie van de kruisweg .
En dan is er natuurlijk tijd om een terras onder het genot van een lekkere cappacino of koffie gezellig met elkaar bij te praten.
Terug in het hotel is het genieten van een heerlijk uitgebreide lunch.

Om half 4 gaan we opstellen voor de Sacramentsprocessie ,het opstellen duurt erg lang, maar ook in de wachttijd kwamen er bijzondere gesprekken los en het mooie zonnige weer werkte goed mee. Veel pelgrims zijn onder de indruk van de grootte van de franse bedevaart (de Rosaire ) met wel 20.000 pelgrims zich op de heiligdommen begeven.
Het meezingen van Lauda Sion Salvatorum geeft altijd een saamhorigheidsgevoel , maar werd door de Rosaire vervangen door het Anima Christi dat erg mooi klonk.

Lourdes doet heel veel met iedereen die het echt ondergaat: Je hoort uitspraken zoals; “Maria staat naast mij en ook alle de mensen van deze reis”, “Mijn verdriet kreeg een plek”, “Wat een geweldige sfeer, saamhorigheid en verbondenheid”, “Ik dacht dat Lourdes alleen is voor gelovigen en zieken, maar het is een plek voor iedereen, voor jong en oud, voor iedereen die zoekt naar geloof en betekenis”, “Wat voel ik mij vereerd dat ik dit mag meemaken.”! “De hemel is hier echt een stukje dichterbij”.
Ieder ervaart in Lourdes een bepaalde betekenis, als je jezelf maar openstelt voor verdieping , dan wordt je ook verwarmd en getroost.

LOURDES, IS EEN PLEK VOOR IEDEREEN