Bedevaart Lourdes LO1774 - dag 4

donderdag 5 oktober 2017 | VNB-verslaggever

Vandaag dan onze rustdag! Na 3 dagen van vele indrukken en fijne gesprekken begonnen we de dag met een laat ontbijtje. Uitgerust en relaxed trok een ieder zijn eigen plan in de ochtend om vervolgens aan te schuiven voor een gezellige lunchpicknick op het terras van het hotel. Om 13.00 uur stond de bus klaar om ons naar Gavarnie te rijden, waar we de middag zouden vertoeven. Via de groene vallei van Argeles, met uitleg over de bezienswaardigheden onderweg van onze hotelleidster Anja, zagen we o.a. de Pont de Napolèon.

De dames werd nog behoorlijk de schrik aangejaagd toen hen verteld werd dat ze zwanger zouden kunnen raken als ze 3 keer over deze brug zouden gaan binnen een bepaalde periode. Deze brug over een zeer diepe kloof werd in opdracht van Napolèon gebouwd. Verderop kwamen de bergmassieven van het `Cirque de Gavarnie` in zicht. Het werd opvallend stil in de bus. De duizelingwekkende vergezichten, haarscherpe bochten en prachtige natuur deed menigeen dromen over een vakantiehuisje in dit gebied. Enfin, wij zijn maar toeristen, dus op naar Gavarnie èn dat ijsje.

Gavarnie is het laatste dorpje in Frankrijk, vlak tegen de Spaanse grens en behoort tot het werelderfgoed UNESCO. Een grote waterval vormt de bron van de rivier de Gave de Pau, die door Lourdes stroomt. De pelgrims op weg naar Santiago de Compostella doen dit dorpje ook aan, onderweg naar Spanje. Aangekomen in Gavarnie verzamelden de meesten van ons zich voor een wandeling langs de rivier en enkelen konden de verleiding om even pootje te baden niet weerstaan. De laatste souvenirs werden nog snel aangeschaft, voordat de terugreis werd ondernomen.

Na een heerlijk diner ging in de avond een ieder weer zijn eigen gang om elkaar later op de avond op te zoeken onder het genot van een drankje op het buitenterras van het hotel.