Bedevaart Lourdes LO1775 - dag 3

maandag 9 oktober 2017 | Cora Bartels


De lichtprocessie op zondagavond: “met meerdere nationaliteiten liepen we processie met de kaarsen in onze hand. Het is mijn eerste keer in Lourdes en het samen bidden in zoveel talen op de Esplanade zal ik nooit vergeten.”

Op maandag zijn de pelgrims, verdeeld in de groep Maria onder leiding van hotelleidster Marjolein en de groep Bernadette begeleid door hotelleidster Annigje, rondgeleid door het “Lourdes van tijdens de verschijningen”. Er is een bezoek gebracht aan de plekken waar Bernadette een deel van haar jeugd heeft doorgebracht zoals de molen van Boley (het geboortehuis) en het cachot. Ook zijn we naar de begraafplaats geweest waar de familieleden van Bernadette zijn begraven en naar de parochiekerk waar het originele doopvont is te zien waar Bernadette is gedoopt. Een heerlijke kopje koffie of thee en een bezoekje aan de kaarsenfabriek hebben ook niet ontbroken.
Aan het eind van de stadswandeling kwamen we met alle 86 pelgrims bij elkaar voor de Rozenkransbasiliek voor de groepsfoto. “Dit is vast een mooie foto geworden met de zon en de blauwe hemel erbij, wat genieten we toch” hoorde ik een enthousiaste pelgrims zeggen.

Even wat indrukken van onze pelgrims:
“Na de lunch hebben we heerlijk gerust. Het is een mooi, maar druk programma en mijn benen willen wel, maar gaan niet meer zo makkelijk”.
“Tja, Lourdes is prachtig, maar het is ook goed om even de tijd te nemen om niets te doen en zo van alles te kunnen overdenken”.
“Ik was hier eerder in 1954; er is wel veel veranderd, maar Maria straalt nog net zoals ik me van toen herinner”.

Aan het eind van de middag was de Sacramentsprocessie. Omdat het niet heel druk is in Lourdes startte deze in de Pius X. Onze pastoor Huisman ging voor. “Wat konden we dit allemaal goed zien en wat een prachtige monstrans” en “wat fijn dat er zo veel in het Nederlands werd gebeden” waren zo maar wat reacties die ik opving.

Na deze enerverende dag hebben de pelgrims de avond zelf ingevuld. “Ik ga met mijn moeder de Lichtprocessie bekijken vanaf de bogen, dat lijkt me prachtig” vertelde Christa uit Amstelveen, andere pelgrims dronken een kopje koffie (of een biertje, wijntje etc.) in de lounge van hotel Alba en weer anderen doken lekker hun mandje in.