Bedevaart Lourdes LO1775 - dag 4 en 5

woensdag 11 oktober 2017 | Cora Bartels


De dinsdag was de dag van de excursies. Om half 9 vertrok vanaf het hotel een bus gevuld met zo’n 50 pelgrims voor een tour door de Pyreneeën. Hierbij zijn onder andere een bezoek gebracht aan Pont d’Espagne, Gavarnie en St. Savin. Aan het eind van de middag, zo tegen half zes, arriveerde de bus weer bij het hotel. “We hebben het prachtig gehad en wat hebben we het getroffen met het weer” waren de eerste geluiden die ik opving.

Een kleinere groep vertrok om 9 uur met de bus naar Bartrès. In een intieme setting met zo’n 20 personen is een viering gehouden, waarin onze pastoor Huisman voorging. Na de viering was er nog genoeg tijd over voor een bezoek aan de schaapskooi of een kop koffie op het terras. Een aantal vrijwilligers heeft dubbel genoten van het mooie weer en de prachtige omgeving door te voet terug te gaan naar het hotel. De meneer die ik vroeg hoe het was, antwoordde door het opsteken van een dikke duim (“t was zó”). Een mevrouw die inmiddels voor de zevende keer in Lourdes is, en voor de vijfde keer naar Bartrès was, vertelde dat ze daar nog nooit eerder zo’n mooie, intieme viering had meegemaakt, waarbij overigens menig traantje is gelaten”.

Ook de achterblijvers hebben genoten van de intieme viering in de Kapel St. Maximiliaan Kolbe in het oude accueil, onder leiding van de inspirerende pater Mark Kemseke.
Ook hebben enkelen deze dag de kruisweg gelopen. 20 personen deden dat ’s middags, waarbij het fijn was dat er naast plekken in de stralende zon (en ongeveer 24 graden) ook plekken in de schaduw waren te vinden. Een andere groep heeft ’s avonds in het donker de kruisweg gelopen.

Woensdag startte de dag met de Internationale Mis. Hierin ging de bisschop van Sorrento voor, waardoor het grootste gedeelte van de viering in het Italiaans was. “Maar dat was niet erg, want hij deed het mooi en we hebben allemaal de mis goed kunnen volgen”. “Wat werd er mooi gezongen” en “Het verbroedert zo met al die nationaliteiten bij elkaar die dezelfde taal van de Eucharistie spreken” waren veelgehoorde reacties.

Na de lunch ging een ieder zijn eigen weg. “Nog even langs wat winkeltjes” en “ik ga een kaars opsteken” tot een bezoek aan de Baden, een bezoek aan Cité St. Pierre of heerlijk in de zon op een terras. Wat een heerlijke middag!