Bedevaart Israƫl IS1706 - dag 7

maandag 23 oktober 2017 | Ehr. Hans Vugs


Midden in de nacht moesten we ons heerlijke bed verlaten voor een moeilijke en zware dag. Om 8 uur zat iedereen dan ook volgens afspraak gekapt en gekamd in de bus. Deze voormiddag zouden we met 13 personen zijn de olijfberg afdalen. Een aantal medepelgrims namen niet deel doordat ze te moe waren(2x), geblesseerd (1x) of medische problemen (3x) hadden. Op onze gids maakte dit geen indruk, die draafde de 13 mensen tot op het bod af. Boven op de Olijferg hadden we een heel mooi zicht op de stad Jeruzalem. Onze eerste stopplek van vandaag was het kapelletje van Jezus Hemelvaart. Volgens koningin Helena was dit de originele plek. Zij had in de grond de twee voetafdrukken gezien. Toen daalden we af naar de kerk waar Jezus zijn leerlingen heeft leren bidden en wel met het Onze Vader. Op de muren van de kerk staan in daadwerkelijk alle talen het ‘Onze Vader’. Zo ook in het Nederlands en het Fries. Helaas voor onze kapelaan hebben wij het ‘Onze Vader’ in het Vlaams niet gevonden.

Hierna daalden we de Olijfberg af tot op het Kerkhof. Daar bleek dat we op verboden terrein stonden. Desalniettemin kon Ruth, onze reisgids, ons in alle rust haar verhaal vertellen. Als het over opgravingen gaat of over onderzoek dan weet zij als geen ander alle wetenswaardigheden te vertellen. Net nadat zij haar verhaal had afgerond stopte er een auto voor de poort die begon te toeteren en te schreeuwen: we moesten weg. We daalden langzaam af tot de kerk waar Jezus weende over Jeruzalem: Domus flevit. Jammer genoeg konden we de kerk niet in omdat er net een Eucharistieviering begonnen was. We liepen verder en bereikten de hof van Olijven. Prachtige oude olijfbomen stonden te prijken. De kerk die daar bij hoort heet de kerk van de Doodstrijd. Deze strijd wordt mooi uitgebeeld in de diverse mozaïeken: Jezus bidt tot zijn Vader om de kelk aan Hem voorbij te laten gaan, Judas verraad Jezus met een kus, de leerlingen die liggen te slapen… Het was overal heel druk dus stelde onze reisleidster voor om even op een rustige plek te mediteren over wat hier 2000 jaar geleden is gebeurd.

Nadat we onze tocht naar Jeruzalem vervolgden zijn we gestopt bij de kerk waar Maria is begraven. We moesten diep afdalen om deze plek te bereiken. Niet alleen was de plaats indrukwekkend, ook was deze mooi. Verder afdalend bereikten we de stad via de Leeuwenpoort. Hier hebben we een koffiestop gehouden. Onze kapelaan dronk granietdrank dat verkeerd op zijn maag viel en een van de pelgrims liet voor €10,00 een keppeltje op zijn hoofd zetten. Het was tijd om te gaan lunchen in het hotel. Nadat we een siësta hadden gehouden tot circa half vier gingen we met zijn allen op pad om de Via Dolorosa, de Kruisweg, te lopen. De eerste statie van de kruisweg is dat Jezus door Pilatus wordt veroordeeld tot de dood aan het kruis. De kerk waarin deze statie was uitgebeeld was indrukwekkend. Zelfs in de koepel was een grote doornenkroon aangebracht. Tegenover de kapel was de tweede statie, de ‘Geseling van Jezus’.

We mochten verder en om de hoek kwamen we bij de derde statie: Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis. Bij de vierde statie ziet zijn Moeder Maria dat Hij het kruis op zijn schouders draagt. Bij statie vijf overdenken we dat het teveel werd voor Jezus en Hij krijgt hulp van een buitenlander: Simon van Cyrene. Koningin Helena had een handdruk in de muur gevonden, de handdruk van Jezus, toen Hij hulp zocht. De zevende statie: Jezus valt voor de tweede maal onder het kuis. De achtste statie: Jezus ontmoet de wenende vrouwen. De negende statie: Jezus valt voor de derde keer onder het loodzware kruis. De tiende statie: Jezus wordt van zijn kleren beroofd. De elfde statie: Jezus wordt aan het kruis genageld De twaalfde statie: Jezus sterft aan het kruis. De dertiende statie: Jezus wordt van het kruis afgenomen. En tot slot de veertiende statie: Jezus wordt begraven.

Na deze kruisweg hebben we de Heilig Grafkerk bekeken. Hierna zijn we met zijn allen wat gaan drinken. Terwijl wij samen heerlijk zaten te keuvelen werd onze kapelaan door een van de velen kooplieden tot moslim gekleed. Hij kreeg een hoofddoek om met een band en werd overstelpt met colliers. De kapelaan bood de koopman 70 euro, terwijl de colliers in werkelijkheid waarschijnlijk amper 20 euro waren. Alle dames rondom hem heen zeiden: niet doen dat is te duur, maar de koopman bleef maar door gaan en volhouden: ‘twee colliers voor 100 euro’. Ze kwamen niet tot overeenstemming en de kapelaan gaf alles terug en zijn hoofddoek werd afgedaan. Toen werd ik gebombardeerd tot moslim. De koopman zag snel genoeg aan mijn gezicht dat ik niets wilde kopen waardoor hij zich opnieuw tot de kapelaan wendde. Het werd zo erg dat onze kapelaan moest vluchtten en de koopman de achtervolging inzette tot de H. Grafkerk. Toen was hij er van verlost.

We hebben in de Kruisvaarders kapel een mooie Paasviering gehouden. Tijdens de viering werden we voor het blok gezet. Tijdens de preek kwam een vreemdeling naar voren die voor de kapellaan op zijn knieën ging zitten en die vroeg of hij kon biechten. Onze kapellaan zei uiteraard dat dit kon. En zij zochten dan ook een rustig plekje achterin de kerk.

Ook vandaag was weer een mooie maar vermoeiende dag.