Bedevaart Malta MA1701 dag 1 en 2

dinsdag 7 november 2017 | Bart en Marieke Brieffies-Bielsma

Malta
Voor sommigen van ons, gezien de Israël-reis van vorig jaar, een dejà vu, voor anderen een nieuwe ervaring: het merendeel van onze pelgrims stond al vroeg in de ochtend op een van de buslocaties om ons naar Schiphol te vervoeren. Alles verliep voorspoedig en voordat we het wisten waren we al geland op het prachtige eiland Malta. Want dat het eiland prachtig is, konden wij al concluderen na onze busreis naar ons hotel Pergola, gelegen aan een baai en in de buurt van een mooie katholieke kerk in Mellieha.

Valetta
Het is vandaag onze officiële tweede reisdag. Hoewel de lokale bevolking het ontbijt vaak overslaat, hebben wij in ons hotel een zeer uitgebreid assortiment. Na onze buikjes vol te hebben gegeten, ontmoeten wij onze gids Manon en onze buschauffeur Chris. Zij brengen ons via diverse steden naar de hoofdstad Valletta.

Het zonnetje schijnt en dat maakt onze wandeling naar de kerk erg aangenaam. We beginnen onze dag met een mis, die in het teken staat van Willibrord. We zijn dan wel op Malta, maar het is officieel een nationale feestdag en het is een mooi moment om hierbij stil te staan. Een Duits gezelschap maakt al gebruik van het hoofdaltaar in de St. Paulus schipbreuk kerk, waardoor wij aangewezen zijn op een wat kleiner kapelletje binnen de kerk. Dit maakt het alleen maar intiemer. Het is een inspiratievolle viering, waarbij ook onze eigen pelgrims een rol spelen bij de lezingen, zang en gebeden.

Na een pauze voor koffie en een overheerlijke lunch (we kwamen niets te kort!) liepen wij naar een adembenemend uitkijkpunt met zicht op de oudste natuurlijke haven, die gezien de vorm, ook wel wordt omschreven als de linker hand van God.

Indrukwekkende binnenkant
Hierna zijn wij in de stijl van de Johannieter en Maltezer orde naar de St. Johannes kathedraal, het Grootmeesters paleis en de Sacra Infermeria geweest. Bij binnenkomst van de kathedraal viel onze mond open: de buitenkant verbloemde haar indrukwekkende binnenkant. De versieringen schitterden ons tegemoet. Daarnaast kwamen wij in aanraking met twee schilderijen van Caravaggio: een bewijs van zijn realisme. Het was alsof we persoonlijk bij de onthoofding van Johannes de Doper aanwezig waren. De verhalen van onze gids maakten het nog levendiger.

Wij hebben in een korte tijd al een hoop indrukken opgedaan. We genieten!