Bedevaart Malta MA1701 dag 3

woensdag 8 november 2017 | VNB-Verslaggever

Regen?
'Bin giu', goedemorgen in het Maltees. Op woensdag 8 november staan de oude plaatsen Rabat en Mdina op het programma. Na het ontbijtbuffet bracht onze chauffeur Chris ons naar Rabat. Een paar flinke spetters... het zal toch niet? Nee, daar bleef het bij. Een heerlijke dag, bewolkt en tussendoor een lekker zonnetje. Centraal in Rabat ligt de Sint Pauluskerk, welke gebouwd is op een grot waar volgens overlevering Paulus als gevangene van de keizer na de schipbreuk bij Malta gevangen gehouden zou zijn door de Romeinse gouverneur Publius. In het bijbelboek Handelingen lezen we hierover in hoofdstuk 27 en 28. In de kapel boven de grot vierden we de eucharistie. In de eerste lezing werd het verhaal van Paulus' schipbreuk verteld en de storm op het Meer van Galilea was de evangelietekst.

Catacomben
Na deze viering was er tijd voor een kopje koffie. Vervolgens nam onze gids Manon ons mee naar recentelijk uitgegraven catacomben van heidense en christelijke graven. Bijzonder interessant. Na een wandeling door de straatjes en steegjes van Rabat kwamen we bij ons lunchadres. Wederom een fantastische maaltijd met keuze uit vis, kip of konijn. Velen lieten zich de konijn goed smaken.

Mdina
De middag brachten we door in Mdina, de oude hoofdstad van Malta. Het is een middeleeuws vestingstadje met weidse uitzichten, ooit ter verdediging door de Arabieren van het eiland. In 1693 werd het deels verwoest door een aardbeving. En later weer opgebouwd. Hier bezochten we onder meer de kathedraal van Malta en het aartsbisschoppelijk museum. Na dit bezoek en wat vrije tijd reisden we terug naar het hotel. De een ging wat rusten, een ander naar het zwembad en weer anderen zochten een terrasjes op. Om half acht stond er weer een heerlijk buffet op ons te wachten. De derde dag... en God zag dat het goed was.