Bedevaart Malta MA1701 dag 4

donderdag 9 november 2017 | Gré Gobes

En God zag dat het heel goed was... dag 4...

Gozo
Vandaag staat het zustereiland Gozo op het programma. Gozo wordt ook vertaald als "plezier", maar meer tot de verbeelding sprekend is de bijnaam uit de Griekse mythologie: Calypso. De nimf Calypso die de Griekse held Odysseus zeven jaar in haar liefde gevangen hield, een mooi verhaal! De film Odysseus, met daarin een fraaie rol van Jeroen Krabbé speelt zich hier af, alsook de film "De Graaf van Monte Christo". Behalve Calypso is Gozo gewoon een heel mooi eiland waar het heel goed toeven is en we de prachtige rotspartijen en kliffen van Dwerja kunnen bewonderen, beklimmen en fotograferen. Jammer dat het beroemde blauwe venster kortgeleden is ingestort door o.a. erosie, maar ook door misbruik van toeristen, jammer van dit culturele erfgoed. Het boottochtje door het koraalrif met de fascinerende kleuren maakte echter alles goed!

Ta'Pinu
Maar voordat het zover was, bracht onze deskundige gids Manon ons naar het pelgrimsoord Ta' Pinu. We hoorden het verhaal van de vrouwen die de stem van Maria meerdere malen zouden hebben gehoord: "Kom binnen, bid voor mij en voor de wonden van mijn Zoon (...) Bouw hier een kerk!" De bisschop geloofde de vrouwen aanvankelijk niet, maar nadat de gebeden van velen op die plek waren verhoord en daardoor het eiland Gozo gevrijwaard bleef van de gevaarlijke pest, gaf de Paus uiteindelijk zijn zegen en bezocht in eigen persoon zelfs de heilige plek van het wonder! In 1990 plaatste Paus Johannes Paulus de tweede de vijf sterren op de kroon van de afbeelding van Maria, ter erkenning van het wonder. De tijd is bijna te kort om hier alles te kunnen bewonderen: de ontroerende beelden, de mozaïeken, de lijdensweg met de staties en de vele bijzondere dankbetuigingen, wat indrukwekkend! Wat speciaal om op dit heiligdom de eucharistie te mogen vieren... "Maria, bron van geluk". De evangelielezing Joh. 19. 25-37 wat verhaalt over de wonden van Jezus, waarvan zijn moeder Maria getuige was, raakt me regelrecht in het hart. Maria, troosteres en vertrouwelinge van velen, is ons tot steun bij de traan in ons hart of soms biggelend over onze wang. De intenties die in deze viering een speciale plek innemen, zullen vast worden verhoord. Het spontaan ingezette Ave Maria na afloop is een intense afsluiting van deze inspirerende viering!

Citadelle
Na de overheerlijke lunch, met voldoende ruimte voor plezier en een lach, bezoeken we de hoofdstad Victoria met de vesting Citadelle van de Johannieter Ridderorde en de kathedraal Santa Marija. Wie hier een groots spektakel wil meemaken moet eens rondom Maria Hemelvaart terugkomen, wanneer de bevolking met het levensgrote beeld van Maria door de straten loopt, een imposante gebeurtenis! Op Malta en Gozo worden alle Christelijke feestdagen groots en uitbundig gevierd en de overwegend katholieke bevolking vindt het heerlijk het geloof zoveel mogelijk uit te dragen!

De dag is voorbij gevlogen, de veerboot brengt ons terug naar Malta en reikhalzend kijken we uit naar dag 5...