Bedevaart Malta MA1701 dag 5

vrijdag 10 november 2017 | Pastoor Jongerden


Mosta Dome
Vandaag, vrijdag 10 november, zijn we ‘s morgens rond 9.00 uur vertrokken met de bus op weg naar de kathedraal van Mosta Dome. Een prachtig bouwwerk, lijkend op het pantheon van Rome. In deze kathedraal, toegewijd aan Maria, is een wonder gebeurd. In 1943, midden in de tweede wereldoorlog, kwam men samen voor een eucharistieviering. Het luchtalarm ging af om de mensen te waarschuwen: er zouden bommen vallen. De mensen besloten toch om de mis door te laten gaan. Tijdens de viering kwam het gevaar dichterbij: 300 mensen bleven in de kerk, drukten zich zoveel mogelijk tegen de muur aan en spraken hun gebeden uit. Maria zou hen beschermen. En inderdaad: midden in de koepel viel een bom, maar deze ontplofte niet. Heel bijzonder. Naast dit prachtige verhaal, konden we een replica van de bom en prachtige schilderingen over het leven van Jezus bezichtigen.

Gantija
Na het bezoek aan de kathedraal bezochten we de oude tempels van Gantija. Een tempel gebouwd 3000 jaar voor Christus. Er is een interessant bezoekerscentrum en na een spectaculaire 4D-film mochten we het terrein van de tempel bezoeken. Daarna wachtte ons een heerlijke lunch in een visrestaurant aan de haven. En inderdaad: we hebben overheerlijke verse vis gegeten.

Souvenirs
Vervolgens maakten we nog een mooie busrit terug naar het hotel met een fotostop. Naast het aanschouwen van een prachtig uitzicht, konden ook nog wat laatste souvenirs worden gekocht. Tijdens deze laatste bustocht hebben Bart en Marieke namens onze pelgrims onze gids Manon en onze chauffeur Christopher in het zonnetje gezet. En precies op dat moment begon ook buiten de zon te schijnen. 

Bij dezen wil ik ook Bart en Marieke bedanken voor hun inzet als reisbegeleiders. Dankzij VNB hebben wij weer een mooie reis mee mogen maken. Het was weer geweldig geregeld en verzorgd en dat voor een eerste keer! Morgenochtend heel vroeg zullen we Malta weer verlaten en terug vliegen naar Nederland. Ik ga nog een keer terug en kan Malta en Gozo van harte aanbevelen.