Reunie Romekoor 'Jaar van de Barmhartigheid'

zondag 19 november 2017 | Ineke Kroes

 

Weer even de mooie herinneringen ophalen van het samen zingen in de Sint-Pieter…. Dat zullen de meeste koorleden van het projectkoor gevoeld hebben, voorafgaand aan de reünie van ons Romekoor op 19 november jl. Bijna iedereen die vorig jaar november in Rome tijdens de Nederlandse dag gezongen had, was aanwezig. En natuurlijk ook onze dirigente Sonja Roskamp, onze organist Wouter van Belle en onze pastoraal begeleider Martin Los, de drie mensen die ons vorig jaar voorafgaand aan de Romereis, en in Rome zelf, door alle spanningen en emoties heen geleid hebben, zodat we daar met z’n allen een prachtig zangresultaat neer konden zetten.

De bedoeling bij de reünie was dat we in de Catherina Kathedraal in Utrecht weer hetzelfde programma gingen zingen als vorig jaar, tijdens de Nederlandse dag in de Sint-Pieter. Daarna was een gezellig samenzijn met een goede lunch geregeld. De begroeting was allerhartelijkst, iedereen was blij om elkaar weer te zien, en er ontstonden al snel overal gesprekken om te horen hoe het afgelopen jaar geweest was voor de deelnemers. Tijdens het inzingen en tijdens het doorzingen van de mis hoorde Sonja het meteen. Het klonk nog net zoals in Rome, we waren het zingen van deze stukken niet vergeten! Dat maakte de voorrepetitie en het inzingen eenvoudig. Gewoon een keer doorzingen, en weten dat het nog steeds goed zit.

De mis, geleid door Martin Los, was ook nu weer heel mooi. Hij hield een mooie preek over het gebruiken van talenten, en hoewel niet rechtstreeks, was het wel heel toepasselijk ook in dit verband. Het applaus na afloop van de mis getuigde van het feit dat ook de kerkgangers van het geheel genoten hebben, en de viering echt gewaardeerd hebben. Daarna nog even op de groepsfoto, met het Romesjaaltje om, natuurlijk!

En dan koffie, kletsen en lunchen in het restaurant De Rechtbank. We hadden een mooi, relatief afgesloten deel van het restaurant en we konden naar hartenlust van elkaars verhalen genieten. Sonja kondigde aan dat ze volgend jaar september graag weer een projectkoor wil voor Rome, en meteen waren er al een flink aantal gegadigden. Het lijkt erop dat een groot aantal leden van ons koor elkaar dan weer wil ontmoeten, en samen zingen.

Op een bepaald moment ging Martin Los even apart zitten, en bood aan, voor de mensen die dat wilden, om zijn boek “Rouw op mijn dak” te signeren, mede omdat in een hoofdstuk uit zijn boek, het Romekoor een belangrijke rol speelt. Velen van ons maakten van die gelegenheid dankbaar gebruik. Ik ben nu ook een gelukkige bezitter van een gesigneerd exemplaar, en dat is fijn!

Al met al was het een prachtige dag, met heel veel echte ontmoeting, veel mooi gezang en veel herinneringen die weer helemaal tot leven kwamen.

Lijkt het jou leuk om aankomend jaar mee te gaan op deze reis? Klik hier.