Bedevaart Lourdes - LO1863, dag 2

donderdag 10 mei 2018 | Paulien Wijermars | Zorggroep Raalte


Na een rustige nacht waarbij de meeste cliënten als roosjes hebben geslapen stond er vanmorgen een heerlijk ontbijt voor ons klaar. Vandaag was het best vroeg dag, want de planning was om rond 8.00 uur te vertrekken richting het heiligdom om de Internationale Mis bij te wonen. Dit is nog een hele organisatie met z’n grote maar gezellige groep, waarbij het mooi is om te zien dat cliënten elkaar opzoeken, herkennen van vroeger of door een gezamenlijke activiteit. Er wordt zelfs al gesproken over ‘thuis’ komen.

Het ochtendritueel, medewerkers in beweging, van kamer naar kamer, in pyjama en de haren nog alle kanten op. Maar alles in het teken van elkaar helpen en ondersteunen. Cliënten ervaren volop bedrijvigheid, saamhorigheid en lol en gaan mee in dit enthousiaste en bedrijvigheid. Wat voor een ontspannen sfeer zorgt.

Rond 8.10 waren we klaar voor vertrek. De route van het hotel naar het heiligdom is ongeveer 15 minuten lopen, met voor de medewerkers af en toe wat krachttraining voor de benen vanwege het heuvellandschap! We waren mooi op tijd voor de internationale mis waardoor de cliënten vooraan konden zitten, een perfecte plaats. De Internationale Hoogmis is in de Pius X Basiliek waar 25.000 mensen in kunnen en was vandaag goed bezocht. De kerk zat niet zo vol als kon, maar het was indrukwekkend hoeveel mensen van verschillende nationaliteiten bij elkaar zijn en samen het geloof beleven. De dienst werd geopend door verschillende organisaties en landen die met een vlag binnen kwamen, hier was de vlag van ZGR ook bij. Bij deze internationale dienst gingen wel meer dan 75 priesters en diakens voor. Voor de cliënten en medewerkers een indrukwekkende dienst om bij te wonen. Er werd gesproken in verschillende talen, waaronder in het Nederlands. Een van de cliënten van ZGR mocht samen met onze eigen pastor voor Nederland de voorbede lezen, die ze mooi en daadkrachtig uitsprak. Daarnaast werd de dienst ondersteund door een mooi koor, met twee mannen die veel mooie liederen solo zongen.

Na deze dienst was het tijd voor een foto moment! De Pius X Basiliek is ondergronds, en toen we weer naar boven liepen scheen het zonnetje heerlijk. Ook nog en hele klus om de groep op de foto te krijgen met het heiligdom op de achtergrond. Met de Nederlandse vlag en de vlag van ZGR & VNB. De officiële foto volgt nog, maar het is uiteraard een mooi plaatje geworden. Daarna was het tijd voor een lunch in het hotel.

Rond 14.00 uur waren we weer op het heiligdom om de boeteviering bij te wonen. Dit was in de Bernadettekerk, dezelfde als waar gisteren de welkomstviering werd gehouden. Tijdens de boeteviering was er een moment waarop we de zegening mochten ontvangen met gewijd water uit de Grot. Dit staat symbool voor het ‘nieuwe’ doopsel.

Aansluitend aan deze dienst hebben we een rondleiding gehad over het heiligdom, waarbij we verschillende kerken hebben gezocht.

Elke avond worden we rond 19.00 verwacht voor de warme maaltijd. Vandaag hadden we vooraf nog even wat vrij tijd waarop vele cliënten en medewerkers gezamenlijk een kopje koffie/ thee of een borrel hebben gedronken. Ook hier werd nogmaals het ZGR Lourdes lied gezongen, de stemmen samen klinken fantastisch en iedereen doet volop mee! Saamhorigheid alom.

Onze eigen pastor gaat voor elke maaltijd voor, om samen het Onze Vader te bidden en een woord van dank uit te spreken.

Vanavond om 21.00 uur mochten wij vanuit ZGR en VNB deelnemen aan de Lichtprocessie. Gewapend met een kaarsje in de hand zijn we al zingend en biddend over de Esplanade gelopen. Een bijzondere gebeurtenis en schitterend gezicht. Een lint van lichtjes, die de duisternis liet verdwijnen en saamhorigheid, geloof en kracht liet ontstaan. De Lichtprocessie eindigde op het Rozenkransplein waar opnieuw gebeden en gezongen werd. Dat het licht in de wereld, tegelijkertijd een lichtje mag zijn voor elkaar.

Na de Lichtprocessie werd er in het hotel nog geproost door cliënten en medewerkers op een fantastische en dankbare tweede dag.

Voor nu een zegen vanuit Lourdes voor jullie allen.