Bedevaart Lourdes, LO1863 - dag 4

zaterdag 12 mei 2018 | Tom van der Wee


Zaterdag 12 mei 2018, de vierde dag van de bedevaart. Vandaag was het excursiedag. De dag begon met ' uitslapen'. Door het tijdstip van vertrek konden wij drie kwartier later op staan, aankleden en ontbijten. Mooi op tijd kwam de bus voorrijden en kon het beladen beginnen. Lunchpakketten voor onderweg, de nodige rolstoelen, benodigde trektouwen, dekens en ... o ja, de deelnemers.... Met de lift werden de rolstoel gebonden mensen naar boven gebracht en met vaardige handen door de chauffeur Alain vastgezet. We werden uitgezwaaid door de achterblijvers, die hun eigen programma invulden. Het weer was niet bijzonder, het was kil en bewolkt. Conny fungeerde als reisleidster en attendeerde ieder op bijzonderheden op de route. Als eerste, op het local waar Twan en Phil de scepter zwaaien. Zij zorgen dat de benodigde hulpmiddelen in de hotels aanwezig zijn. Hierop volgend reden we over de bergwegen naar de Pont de Napoleon. Daar werd een korte stop gemaakt om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken.

We reden steeds hoger de bergen in langs waterkracht centrales, door kleine bergdorpen, langs watervallen en diepe kloven. Tijdens de rit hadden wij een prachtig uitzicht op het beeld Notre Dame de la Neige. Het witte beeld stak scherp af tegen de donkere luchten. Beetje bij beetje werd het lichter. Van de groep uit Heemskerk kregen wij een appje dat het zonnig was op de Gavernie.

Toen wij om 11:50 u arriveerden scheen de zon. Als eerste bestelden we koffie en thee en verorberden we de meegebrachte lunch. De groep viel in kleine delen uiteen: enkele mensen gingen naar het kerkje, gewijd aan Sint Jacobus. Het ligt op camino, zeven kilometer van de Spaanse grens.
Andere bezochten de souvenirwinkeltjes, ze vergaapten zich aan de producten en verbaasden zich over de gevraagde prijzen. Weer anderen aanvaarden de tocht langs de Gave de Pau richting Cirque de Gavernie. De zon scheen, de was werd buiten gehangen, maar langzaam trok het dicht en werd het steeds meer bewolkt. Ondanks dat genoten we van de omgeving, het gezelschap, de gesprekken, de schapen en koeien op de wei en het geruis van het fel stromende water in de Gave. We liepen dan ook door tot het punt waar de Camino afslaat richting de Spaanse grens . Daar hielden wij een pauze en hebben we wat foto's gemaakt.

Op de weg terug begon het te druppen… te regenen… te stortregenen. Bij het eerste (gesloten!) restaurant hebben wij dan ook enige tijd onder het zonnescherm geschuild. Onze weervrouw Brenda Pelleboer hield ons op haar onnavolgbare wijze op de hoogte van de ontwikkelingen op buienradar. "Over tien minuten wordt het droog." Na een minuut of zeven: "Over tien minuten wordt het lichter, die onweersbui trekt voor bij." Iedere vijf tot zes minuten kregen wij een update: " over tien minuten...." Uiteindelijk zijn we in een licht nadruppelen naar het dorp gelopen waar bij aankomst de zon weer scheen.

Na daar ons nog even verpoosd te hebben was het tijd om in te stappen. Het terras werd in de tussentijd weer op orde gebracht: schillen en dozen verdwenen in de bus. Alain de chauffeur leverde ons na een prachtige tocht weer om vijf uur af bij het hotel. Na een aperitief werd om zeven uur het diner geserveerd.

Na het diner kozen enkele gasten ervoor om naar bed te gaan. Een enkeling waagde zich nog even buiten in een regenachtig Lourdes, anderen werden in de lounge vermaakt door een groep jonge musicerende Spaanse pelgrims. Al met al een wel besteedde dag!