Bedevaart Lourdes - LO1864, dag 3

maandag 4 juni 2018 | VNB-redacteurParochiebedevaart naar Lourdes met de parochie Sint Jan de Doper uit het Groene Hart

Vanochtend hadden we een eucharistieviering in de St. Jozefkapel. Daar heerste een sfeer van grote saamhorigheid; de parochianen groeien echt naar elkaar toe! Daar werd in de preek o.a. de familie centraal gesteld.
Na de viering hadden we tijd voor een kop koffie en zagen we hoe de verschillende bedevaartgangers alle mooie terrassen gevonden hadden. Ze geraken al goed thuis hier!
Tussendoor hadden we tijd om zelf even rond te lopen, de eerste kaarten en souvenirs te kopen. Aan souvenirwinkeltjes is hier geen gebrek en buiten de Heiligdommen zijn ze overdadig aanwezig. En bijna iedereen ging wel een kaart, een kaars, een flesje (om te vullen met Lourdeswater) of een ander souvenir kopen.
's Middags gingen we de kruisweg lopen. Helaas kan de grote Kruisweg op de heuvels in Lourdes geen doorgang vinden i.v.m. onweersdreiging. In plaats daarvan vond de Kruisweg binnen plaats; een gebeurtenis op zich...
Voor degenen die moeilijk ter been zijn, is er bij de prairie tussen het groen een prachtige "Witte Kruisweg" aangelegd. Met 5 groepen startten we om beurten. De voorganger vertelde bij elke statie wat er met Jezus gebeurt en legde een verband met het heden. We hebben gebeden en gezongen. Tijdens de Kruisweg werden we verblijd met regen die in steeds grotere hoeveelheden uit de lucht komt vallen. Aan het eind schuilden we daarom in een grote tent die daar gelukkig stond en gingen we ons in het hotel weer op laten drogen.
's Avonds vindt de viering van barmhartigheid plaats in de kapel "Mater Dolorosa".
Er was stilte voor gewetensonderzoek. Het Heilig Sacrament werd uitgestald waar iedereen een kaarsje bij aan mocht steken. Er was tijd voor stille aanbidding en een persoonlijke biecht. Echt een contemplatief moment tijdens de bedevaart.