Zorgbedevaart Kevelaer - KE1811

zaterdag 9 juni 2018 | VNB-redacteur

 

Voor de vierde keer is er een zorgbedevaart naar Kevelaer georganiseerd. Net over de grens met Duitsland ligt deze voor vele Nederlanders bekende kleine bedevaartsplaats. Maria wordt hier vereerd als “troosteres van de bedroefden”.

Dag 1

Vanaf elf uur druppelen de deelnemers aan deze reis binnen in Hotel Klostergarten. De regen komt met bakken uit de hemel. Snel met al de bagage naar binnen is bittere noodzaak om te voorkomen dat alles doorweekt raakt. We beginnen op het terras met een kopje koffie en Betuwse kersen. We zitten droog onder het gedeelte van de galerij dat nog stamt uit de tijd van het voormalig klooster.

Dit jaar nemen voor het eerst ook pelgrims deel uit het verpleegtehuis Sutfene uit Zutphen. Na de lunch in het hotel vertrekken we naar het centrum van het stadje naar het Heiligdom. Het hotel waar we verblijven ligt op een kwartiertje lopen van het centrum. Een mooie wandeling langs de oude muur waar je de vele vogels in de voormalige kloostertuin hoort zingen. Op het heiligdom zegent HEH Theo Lamers de meegenomen bedevaartkaars bij de Genadekapel en na gezamenlijk gebeden te hebben wordt de kaars ontstoken. Deze kaars zal later geplaatst worden in de Kaarsenkapel. Hierna nemen we deel aan het Maria lof in de grote Basiliek. Aansluitend bekijken we met tekst en uitleg van Theo de Basiliek.

Wat zeker gedaan moet worden in Kevelaer is een terrasje met “kaffee und torte”. We laten ons dan ook allen verleiden en genieten van ons eerste gebak in Kevelaer. De Haupstrasse lonkt met al zijn winkels en de eerste souvenirs worden ook al snel gekocht. Het kleine, knusse centrum maakt Kevelaer overzichtelijk en gemakkelijk. Al ga je alleen op stap; je komt de medepelgrims gegarandeerd weer tegen ergens. De dag wordt na een heerlijk diner, avondgebed en een drankje op het terras van het hotel afgesloten.

Dag 2

De tweede dag begint met een heerlijk ontbijt met Duitse broodjes. Halverwege de ochtend gaan we op weg om de Kruisweg te gaan bidden. De Kruisweg in Kevelaer ligt in een park, de voormalige kloostertuin. In de rust van de natuur, met vogelgezang om ons heen luisteren we naar het lijdensverhaal van Jezus. In gedachten neemt het ons mee op ons eigen levenspad. Hier bij Maria in Kevelaer, de troosteres van de bedroefden.

Na een kop koffie/thee met uiteraard gebak gaan we terug naar ons hotel voor de lunch. De middag beginnen voor wie wil in de Biechtkapel met een Eucharistieviering. De zon laat zich vandaag van haar beste zijde zien, het is dan ook een waar genoegen om met elkaar Kevelaer verder te verkennen. Al komen sommigen niet verder dan een heerlijk terras! Daar ontmoeten we ook een aantal VNB-fiets-pelgrims. Zij nemen deel aan een trainingstocht voor de sponsorfietstochten. Herkenning en hartelijkheid alom. Als avondprogramma staat de Lichtprocessie gepland. In Kevelaer is dit alleen op de zaterdagavond. De start is in de sfeervolle Kaarsenkapel waarna de processie rond de Genadekapel plaatsvindt.

Dag 3

Op de derde en laatste dag gaan we ’s ochtends na het gezamenlijk ontbijt voor de dankviering naar de kloosterkapel. Riekje en Regina gaan ons hierin voor. Zij weten ons te raken en zichtbaar en voelbaar is duidelijk waar deze kleine zorgbedevaart groots in is. “Als engelen zijn voor elkaar”. Voor de laatste keer gaan we gezamenlijk naar het centrum van Kevelaer om te genieten van koffie en uiteraard gebak. Na de lunch nemen we hartelijk afscheid van elkaar. Met de belofte elkaar als het kan en mag weer te ontmoeten bij het eerste lustrum van deze zorgreis in 2019.