Belevingsreis Leon-Santiago (SA1802), dag 4,5 en 6

donderdag 21 juni 2018 | Ben Noorloos


Na een mooi bezoek aan Astorga en het bisschoppelijk paleis van Gaudi zijn we verder getrokken naar Rabanal del Camino. We beginnen langzaamaan steeds meer te stijgen. In Rabanal del Camino hebben wij bij de broederschap een bijzondere vesperviering bijgewoond. Op dag vijf stond een stevige wandeletappe op het programma. We volgden het steeds steiler klimmende pad naar het bekende pelgrimskruis in Cruz de Ferro. In Cruz de Ferro laten veel pelgrims een steen achter die ze mee hebben genomen vanuit huis. De steen staat symbool voor de “last” die ze achter zich willen laten. Het kruis staat dan ook op een berg van hier achtergelaten stenen. Vanuit Cruz de Ferro dalen we 650 meter naar Ponferrada, een oude tempeliersstad.

In het laatste gedeelte van onze tocht krijgt een deelneemster vanuit huis zeer triest bericht van plotseling overlijden van haar broer. We konden haar als groep opvangen en om haar staan. Het is, ondanks de zeer trieste omstandigheden, bijzonder om te ervaren dat we zo verbonden zijn met elkaar. Nadat alle praktische zaken geregeld waren namen we tijdens ons inspiratie moment afscheid van haar en gaan wij symbolisch met haar mee naar huis. Uit het oog, maar niet uit het hart. Zo gaat ze verder met ons mee op de Camino.

Op dag zes vervolgen wij onze weg van Ponferrada naar Villefranca del Bierzo. Onderweg komen we bijzondere mensen tegen en hebben wij waardevolle en betekenisvolle ontmoetingen. Het is bijzonder wanneer je je realiseert dat wij nu alweer een week samen op pad zijn. De weg roept ons om verder te gaan…