Sponsorfietstocht Santiago - dag 15

zaterdag 28 juli 2018 | Wil Groen

Etappe 15: Jaca - Pamplona
( A = 113 km)
We fietsen vandaag slechts 112 kilometer. Een 'lichte' etappe. Maar dat mag ook wel. Na al het geweld van gisteren. Ondanks dat iedereen gisteren de kilometers in de benen voelde zat iedereen op tijd weer fris en fruitig aan het ontbijt. De meeste ontbijtbuffetten die wij tijdens de reis hebben gehad zijn uitstekend voor onze fietsers. Yoghurt, muesli, scrambled eggs... en laten we vooral het verse sap volop vitaminen niet vergeten. Kortom: een gedegen basis om goed op te kunnen fietsen.

Onze eindbestemming van vandaag is het schitterende Pamplona. Pamplona is de hoofdstad van de Spaanse regio Navarre. We beginnen rustig en tot de eerste koffie en theepauze leggen de fietsers 29 kilometer af. De Spaanse natuur is schitterend. Het is opmerkelijk dat er zo veel verschil is met Frankrijk. Bergen, grote velden zonnebloemen... een stukje schepping van de natuur die je hart doet bloeien. De auto gaat van pauzeplek naar pauzeplek maar gaat hierbij niet altijd over de snel- of tolweg. Niets is zo fijn als over de lokale provinciale weggetjes te rijden. We drinken tijdens de eerste pauze samen koffie met cake of suikerbrood. Tot de lunch moeten de fietsers vervolgens 34 kilometer afleggen.

Tot Lourdes, toen de groep groter was, waren er verschillende fietsgroepen. Na ons vertrek uit Lourdes hebben we niet meer echt groepen gemaakt. Er is één groep, ontstaat er onderweg een andere verdeling dan is dit niet erg. Centraal staat het bereiken van de bestemming en genieten, niet in welke startgroep je geeindigd bent. Na de lunch is het de bedoeling dat de fietsers 29 kilometer fietsen alvorens ze bij de locatie van de thee/koffiestop aankomen. Als eerste komen Ruud en Leen aan bij de pauzeplek. Zij hebben het vermoeden dat de andere renners de pauzeplek al voorbij zijn gereden. Na enig onderzoek blijkt hun vermoeden waar. We voorzien Leen en Ruud dan ook van koffie en iets te eten en gaan daarna op zoek naar de overige pelgrims. Zij zijn al een stuk verder op de route richting Pamplona. De vier verloren schapen zitten in een bushokje dat, voor zover wij het beoordelen, al jaren niet meer gebruikt wordt. Ze zijn blij, onze opluchting en blijdschap is minstens zo groot. We voorzien ze van alles wat ze willen: yoghurt, verse fruitsalade, cake...

Van de theestop is het nog circa 20 kilometer tot onze eindbestemming van vandaag: hotel Zenit in Pamplona. Het is goed toeven op het terras. We zitten onder een luifel en worden voorzien van een heerlijk pintje. Na de borrel is het tijd om ons op te frissen, wat was te doen en ons klaar te maken voor het diner. Santiago komt steeds dichterbij. Onderweg zie je steeds meer borden met de Jacobsschelp voorbij komen.

De uitspraak van de dag: “Je zorgen maken is de verkeerde kant uit fietsen”