Sponsorfietstocht Santiago - dag 16

zondag 29 juli 2018 | Wil Groen

Etappe 16: Pamplona - La Grono
(A = 102)

Buenos dias. We hebben heerlijk geslapen in een prachtig hotel in Pamplona. Goed uitgerust beginnen we dan ook aan onze tocht naar Puente de la Reine, nabij de 900 jaar oude stenenboogbrug over de Rio Arga. Sterker nog... we moeten over deze schitterende brug fietsen om onze pauzeplek te bereiken. Een schitterend plekje! In dit plaatsje was gisteren het jaarlijkse feest van het stierenvechten. Niet gek dus dat het een drukte van jewelste is. Wanneer de fietsers weer onderweg zijn is er voor de cateraars de tijd om vlug wat foto's te maken voordat ze naar de volgende pauzeplek afreizen. De lunch gebruiken we naast een oud-klooster: Monasterio de Irache. Langs dit klooster loopt ook het pad naar Santiago de Compostella. We komen dan ook steeds meer 
peregrino's, tegen. Volle bepakking, hoedje op, want de zon is erg heet. We delen ons eten met de wandelaars, Twee Spaanse heren stoppen omdat ze graag een maaltijd willen bestellen, ze denken dat het een buitenterras is. Ze krijgen een kop mosterdsoep en wat krentenbollen voor onderweg. Het is zo leuk en betekenisvol om contact te hebben met andere mensen die onderweg zijn naar Santiago. Het schept een band. Na de lunch hebben we een Maria-viering. De groep wordt onderverdeeld in groepjes van drie personen. Ieder groepje zorgt voor een boeketje bloemen, geplukt uit de natuur, voor Maria. We zingen, lezen mooie teksten en eindigen met ons lied :"Delf mijn gezicht, maak mij mooi" en een zegengebed. Bij een Benedictijner abdij die dateert uit de 12e eeuw is gelegenheid om de wonderbaarlijke muur te bewonderen waaruit je zomaar wijn kan tappen. We drinken dan ook wat wijn, maken foto's en springen daarna weer op de fiets om onze tocht van vandaag te vervolgen.

Na de theepauze in Torris del Rio, een pittoresk dorpje met smalle straatjes, is het nog 20 kilometer naar onze eindbestemming van vandaag: Logroño. Eenmaal gearriveerd strijken we neer voor een goed glas bier. Nadat we ons hebben opgefrist lopen we richting centrum. Een fikse wandeling als je niet precies weet wat links en rechts is, maar dan heb je ook wel wat gezien van de stad. Het diner is heerlijk. Via een kortere route bereiken we het hotel. Morgen is er weer een nieuwe dag. Een dag met hogere temperaturen dan vandaag.

Uitspraak van de dag: "je moet jezelf eerst tegenkomen, voordat je de beste fietser kan zijn".