Sponsorfietstocht Santiago - dag 17

maandag 30 juli 2018 | Wil Groen

Etappe 17: Lo Grono – Burgos
(A = 121 km / B = 135 km)
Vandaag is het al weer maandag. Het is niet te geloven dat we al zolang onderweg zijn. Eerst met z’n allen naar Lourdes en nu met z’n negenen onderweg naar Santiago. De route van vandaag loopt over een van de mooiste delen van de Camino, de Montes de Oca. We fietsen 49 kilometer als we bij het plaatsje Santo Domingo de la Calzada aankomen. Een schitterende plek om, nadat we eerst wat gedronken en gegeten hebben, te bezoeken. We drinken wat op een pleintje dat is vernoemd naar de jonge monnik Domingo Garcia. Verderop in het dorpje staat een prachtige kathedraal (de kerk van de kippen) die we "even snel" kunnen bezoeken. We gaan door naar Belorado waar we de lunchstop hebben bij een trimpark aan het einde van het dorp. Een heerlijke plek. Zoals gewoonlijk is de catering er als eerste om kwartier te maken. Als de fietsers komen, gaan toch sommige heel even op zo’n apparaat zitten. Het is ondertussen ruim boven de 30 graden.

Na veel eten en drinken stappen de fietsers, net bidons vol water, weer op en vervolgen ze de tocht van vandaag. Het is niet al te makkelijk want ze moeten langs een drukke snelweg fietsen. Maar je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben om in Santiago te komen. Doordat je onderweg al zoveel wandelaars tegenkomt en bordjes die de weg wijzen naar Santiago, putten met schelpen en verschillende afbeeldingen van Jacobus heb je een ontzettend speciaal gevoel.

Twintig kilometer voor onze eindbestemming van vandaag staat de oranje bus langs te kant van de weg en zit een van de cateraars te posten. We doen een korte stop: het is 41 graden en veels te warm om te lang stil te staan. Onze eindbestemming van vandaag is Burgos. De geweldige dag is compleet wanneer we tijdens het diner friet met mayo krijgen. In de avond maken sommige fietsers een wandeling naar de Kathedraal die werkelijk schitterend is. Morgenochtend gaan we hier met zijn allen naartoe en kunnen we een uurtje langer uitslapen. Dat is ook wel eens fijn!

Uitspraak van de dag: “bij tegenwind heb je pas baat, als je de andere kant opgaat”