Sponsorfietstocht Santiago - dag 19

woensdag 1 augustus 2018 | Wil Groen

Etappe 19: Fromista - Leon
(A = 128 km / B = 149 km)
Het is niet te geloven maar vandaag is al de negentiende dag van onze reis. Als je aan de reis begint gaan de eerste weken langzaam. Daarna vlotten de dagen maar voort, is het dag negentien en voel je dat het tot een goed einde gaan komen. Wanneer de renners net op de fiets zitten passeren we een boord Santiago – 469 km. Geweldig.

Het wordt vandaag stevig doortrappen. Ondanks dat de etappe vlak is voert deze ons langs de vrijwel schaduwloze Tierra de Campos. Toch is het weer vandaag anders dan de voorafgaande dagen. Er staat een flinke wind vanuit, volgend de fietsers, een goede hoek namelijk noordoosten. Als je dan naar het zuiden fietst heb je de wind in de rug. Voor mij is het nieuw en algebra maar het klopt wel, want binnen no-time hebben de fietsers 41 kilometer gefietst en zijn ze bij de koffiestop in Calzadilla de la Cueza. De pauzeplek is aan de rand van het dorp en naast de Camino. We zien de peregrinos dan ook te voet en te fiets voorbij trekken. We spreken wat pelgrims aan die passeren, vragen of ze koffie willen met een krentenbol en maken op deze manier snel contact. Italianen Belgen, Spanjaarden. Het is ongelofelijk leuk om met de mensen te praten. Er worden foto’s gemaakt, emailadressen uitgewisseld en eten gedeeld. Het voelt goed en het is fijn om op deze manier betekenisvol te ontmoeten.

Na de gezellige koffiestop stappen onze pelgrims op de fiets en vervolgen ze hun weg naar de volgende stop van de dag: de lunchstop. De groep fietsers, van in totaal zes mensen, splitst zich op in vier verschillende snelheidsgroepjes. Het is een beetje coördinatiewerk maar iedereen komt bij de lunchstop in Bercianos del Real Cara bij een klein kapelletje op een driesprong, aan. We verwennen de fietsers met soep en broodjes ei waarna ze snel weer op weg gaan. De temperatuur stijgt gestaag en tikt inmiddels de 35 graden aan. Gelukkig is de theestop, in Villanueva de las Manzanas, op een schaduwplek. Het lijkt wel of de fietsers de hele weg voor de wind hebben gehad, zo snel zijn ze weer. Van die 124 km moeten er nog 21 gereden worden en dan zijn we voor vandaag weer op de plaats van bestemming: Leon. We logeren is een soort kloosterhotel, een schitterende plek met een kathedraal. Aan de overzijde van het klooster is een groot buitenterras waar wij, onder grote parasols, kunnen nagenieten van de heerlijke dag. De uitspraak van de dag: "Leef vandaag... Met de ervaring van gister... En het enthousiasme van morgen."