Sponsorfietstocht Santiago – dag 20

donderdag 2 augustus 2018 | Wil Groen

Etappe 20: Leon - Ponferrada
(A = 104 km / B = 120 km)
We vertrekken vandaag op onze vaste tijd, om 08.00 uur. Het is een bijzondere dag want Hein is jarig. Tijdens onze koffiestop in Hospital de Orbigo staan we hier bij stil. Niet alleen hebben we van de catering de plek van onze stop versierd met slingers en ballonnen. Ook is er een taart met glazuur, Hein zijn naam erop en kaarsjes. Als de fietsers aankomen klinkt er een ‘lang zal hij leven’, krijgt hij een slinger om en een klein cadeau: een sleutelhanger. Mooier en feestelijker kunnen we de dag niet beginnen.

Na de pauze vertrekken we naar Murias de Rechivaldo. De temperatuur loopt snel op en zowel de fietsers als wij maken ons op voor het volgende stuk van de route van vandaag. De klim naar de Cruz del Ferro. Dit is een plaats waar al vele pelgrims hun steen hebben gebracht met een eigen intentie. Honderd jaren terug heeft ooit iemand hier een grote paal geplaatst met een eenvoudig zilverkleurig kruis. Ook heeft die persoon er wat stenen bij gelegd uit dankbaarheid of om te vragen voor een gunst. Dit heeft veel navolging gehad. Er liggen duizenden stenen.

Onze fietsers druppelen een voor een binnen en voor iedereen is het een prestatie om deze weg te bedwingen. Als we wat bijgekomen zijn hebben we een viering rond deze plek, in de openlucht, één met de natuur. Dan is er gelegenheid om je steen naar de berg te brengen. We eindigen met ons lied met de tekst “ maak mij mooi” en een zegenbede.

Dan komt de terugweg…. We klimmen in het begin nog wat, maar daarna gaan we alleen maar naar beneden. Met de auto is het al een hele daling, laat staan met de fiets. De natuur is schitterend, maar je moet continu op de weg letten en er wordt een groot beroep gedaan op de remblokjes.

De uitspraak van de dag: "Het is niet de berg die we overwinnen, maar onszelf".