Sponsorfietstocht Santiago - dag 21

vrijdag 3 augustus 2018 | Wil Groen

Etappe 21: Ponferrada - Sarria
(A = 107 km / B = 118 km)

Met een klimpartij voor de boeg en de koffie in het vooruitzicht moet het vandaag toch ook weer gaan lukken om de koffiestop in Vega de Valcarce te bereiken. Het is vandaag de een na laatste dag van onze sponsorfietstocht naar Santiago. Ik realiseer me dat we vandaag precies drie weken met mekaar op stap zijn. Wat hebben we het samen geweldig! Iedereen verstaat elkaar en de sfeer is prima en heel fijn. De fietsers die we achter hebben gelaten in Lourdes leven met ons mee via de groepsapp die we voorafgaand aan de reis hebben aangemaakt. Hoe fijn, bijzonder en betekenisvol is het dat, ondanks dat we elkaar niet meer dagelijks meemaken, het contact en de betrokkenheid nog steeds zo groot is.

Parcour-technisch gezien wordt het hoogtemeters bedwingen. Met voldoende voeding en vocht gaat de allerlaatste grote inspanning op deze tocht plaatsvinden. Op weg naar O Cebreiro, een plaatsje wat slechts bestaat uit een tiental huizen met een 10e eeuws oud kerkje. Ondanks de beperkte grootte van het plaatsje was en is deze bekend langs de gehele route. Tijdens onze srop komen drie jonge mannen langs die graag iets willen drinken. We geven ze limonade, een krentenbol, speculaas en wat suikerbrood. Wanneer ze willen betalen en wij aangeven dat het gratis is zijn de jongens zielsgelukkig. “Zelfs voor de WC moet je geld neerleggen”, aldus een van de mannen. We maken een foto (sturen die zoals beloofd door naar het drietal) en vervolgen onze weg.

Onderweg maken we met het team van de catering plannen welke soep we gaan maken, wat we op brood gaan doen. Een heerlijk tafereel dat zich vrijwel iedere dag in de bus af speelt. Onze navigatie zegt dat we linkt moeten. Terwijl we links afslaan zien we te laat dat we een pad oprijden waar ook alle wandelaars over gaan. Plotseling staan we voor een huis op een erf en kunnen we met de bus met aanhanger niet meer achter- of vooruit omdat er simpelweg geen ruimte voor is. De familie komt naar buiten en alle familieleden komen er aan te pas om ons verder te helpen. Dankzij alle hulp kunnen we omdraaien en verder zoeken naar de afgesproken pauzeplek. Na 1,5 uur arriveren wij op de afgesproken plek! Gelukkig hebben de fietsers gewacht. We maken dan ook zo snel als we kunnen de lunch klaar, zodat de fietsers weer snel verder kunnen.

We rijden Triacastela door en vinden net buiten het plaatsje een mooi plekje met schaduw langs de doorgaande weg. Een ideale plek voor de theepauze. Gelukkig zijn we er dit maal op tijd en wacht er, voor de hard zwoegende fietsers een heerlijke fruitsalade, naast hun dagelijks yoghurtje en de rest. Na de theepauze volgt een prachtige afdaling richting Sarria, onze eindbestemming van vandaag. In het hotel worden we hartelijk ontvangen en staat het bier koud. Inmiddels tikt de temperatuurmeter 44 graden aan.

De uitspraak van de dag: "In elke dag zit wel een cadeautje verstopt”